Smartphone-dukkert til Samsung: Overskud halveret

Konkurrencen på markedet for smartphones er så hård, at overskuddet hos verdens største producent, Samsung, er mere end halveret i løbet af bare 12 måneder.

Den sydkoreanske elektronikgigant oplyser tirsdag, at driftsoverskuddet i tredje kvartal vil være 60 procent lavere end i samme periode sidste år.

Regnskabet for perioden juli til september, der endnu ikke er offentliggjort, vil vise et fald i driftsoverskuddet til 4100 milliarder won eller cirka 22 milliarder kroner, oplyser Samsung.

Det er koncernens svageste kvartalsindtjening i mere end tre år og resultatet er også langt lavere end forventet. Aktieanalytikere ventede ifølge Thompson/Reuters et overskud på 5600 milliarder won.

Salget af smartphones viser ellers en lille fremgang i kvartalet, men Samsung tjener mindre end tidligere. Udgifterne til at reklamere for de nyeste modeller er steget og priserne for de ældre modeller er sat ned, forklarer selskabet.

Omsætningen i tredje kvartal vil være omkring 20 procent lavere end året før.

Og umiddelbart er der ikke udsigt til bedre tider. Usikkerheden på mobilmarkedet vil fortsætte året ud, advarer Samsung.

Koncernen fremstiller et hav af produkter - fra hukommelseschip til køkkenapparater - men over halvdelen af overskuddet kommer fra smartphones.

I den dyre ende bliver Samsungs Galaxy-modeller presset af især Apples iPhones, og på markedet for billigere smartphones vinder kinesiske konkurrenter markedsandele.

Samsung har fortsat den globale førerposition, men i andet kvartal i år faldt selskabets markedsandel fra cirka 32 procent til 25 procent efter et salg på 74 millioner smartphones. Samtidig fordoblede det kinesiske Huawei næsten sit styksalg.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip