Smeltende gletsjer gjorde stort indtryk på Løkke og Tusk

admin

426 uger siden

|

18/05/2016

Dagens topnyheder

Klimaforandringer, CO2-udledning og stigende vandstande blev andet og mere end abstrakte begreber for den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og EU's præsident, Donald Tusk, under deres todages besøg i Grønland.

Tusk havde specifikt bedt om at komme til Grønland for med egne øjne at se konsekvenserne af klimaforandringerne, og de stod ifølge Løkke ganske klart under besøget.

- Man får klimaforandringerne helt ind under huden, når man står ved en gletsjer og ser isen smelte for øjnene af en, siger Lars Løkke Rasmussen i en skriftlig udtalelse.

- Intet sted i verden er konsekvenserne af den globale opvarmning så åbenbar som i Grønland.

Sidste år blev der indgået en verdensomspændende klimaaftale, der skal træde i kraft i 2020 og skal holde den globale temperaturstigning under to grader i forhold til førindustrielt niveau og sigte efter at begrænse stigningen til 1,5 grader.

EU spiller en afgørende rolle for, at den kan træde i kraft, da EU-landene skal ratificere den samlet. Den danske regering har allerede meldt ud, at Danmark vil ratificere snarest muligt.

- Jeg tror, turen vil stå stærkt i erindringen hos Donald Tusk, når han sætter sig for bordenden for at forhandle udmøntningen af EU's klimaforpligtigelser med EU's medlemsstater, siger Løkke.

- Jeg håber, en aftale hurtigt kan landes, så EU og Danmark effektivt bidrager med vores del af løsningen på dette omfattende, globale problem.

Det har dog ikke kun været klimaforandringer, de to har talt om, oplyser statsministeren.

- Donald Tusk og ‎jeg har haft lejlighed til at drøfte en række store EU-temaer til bunds, herunder migrationsudfordringerne og Danmarks deltagelse i blandt andet Europol.

- Jeg understregede, hvor vigtigt det er for os at få parallelaftaler, så vi fortsat kan være en del af samarbejdet mod grænseoverskridende kriminalitet.

Spørgsmålet om en parallelaftale om politisamarbejdet Europol er blevet aktuelt, efter at de danske vælgere i december sagde nej til at erstatte det danske retsforbehold med en såkaldt tilvalgsordning.

Donald Tusk sagde på et pressemøde før turen til Grønland, at det måske var umuligt, mens Dansk Folkeparti mener, at det sagtens kan lade sig gøre, hvis regeringen lægger sig i selen.

/ritzau/