Snapchat bebrejder andre apps for stort læk

En fil, der indeholder mindst 100.000 private billeder fra den meget populære mobilapplikation Snapchat, florerer i øjeblikket på nettet, men folkene bag Snapchat afviser at være blevet udsat for et hackerangreb.

- Vi kan bekræfte, at Snapchats servere aldrig er blevet krænket og ikke var kilden til disse læk, lyder det i en meddelelse fra firmaet.

Der er ifølge mediet Business Insider tale om hele 13 gigabyte materiale, og mange af de ofte intime billeder og videoer stammer ifølge mediet fra danske brugere.

Det enorme antal lækkede billeder skulle i stedet skyldes brugen af andre applikationer, der sender og modtager de såkaldte snapchats, hvilket er "en praksis, vi udtrykkeligt forbyder i vores brugsbetingelser, netop fordi det går ud over vores brugeres sikkerhed", lyder det fra Snapchat i en e-mail.

Snapchat fungerer ellers således, at de billeder og videoer, man sender til hinanden, kun er tilgængelige i få sekunder. Herefter slettes materialet. Ikke desto mindre er hundredtusinder af billeder og videoer nu i omløb.

En repræsentant fra mobilapplikationen tilføjer, at Snapchat ikke kan bevise, at en anden app med applikationens billeder er blevet hacket.

Ifølge Business Insider kan hackere have skaffet sig adgang via andre apps, og brugere af internetforummet 4chan skulle være i gang med at lave en søgbar database over de stjålne billeder. Samme forum stod også bag publiceringen af lækkede kendis-nøgenbilleder af blandt andre Jennifer Lawrence.

Den danske it-ekspert Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS, bekræfter over for Ritzau, at meget af materialet ser ud til at komme fra Skandinavien.

- Jeg kan bekræfte, at jeg sidder med en mappe på 2,5 gigabyte, som jeg lige har downloadet. Den indeholder 200.000 billeder og flere tusind videoer. Nogle af dem er af hård pornografisk karakter - og flere af billederne er af mindreårige personer, sådan som det ser ud nu, siger han.

Halvdelen af Snapchats brugere er ifølge Business Insider teenagere i alderen 13 til 17 år.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip