Snowden beder om forlænget politisk asyl i Rusland

Den tidligere amerikanske efterretningsagent Edward Snowden søger om forlænget midlertidigt politisk asyl i Rusland. Det oplyser hans advokat ifølge det russiske nyhedsbureau Itar-Tass.

- Edward er stadig i Rusland, og vi har forberedt og indsendt en pakke af dokumenter for at få forlænget hans midlertidige politiske asyl, siger advokat Anatolij Kutjerena.

Torsdag er det et år siden, at Edward Snowden fik politisk asyl i Rusland.

Med Washingtons beskyldning for spionage og for at have stjålet statslige dokumenter hængende over nakken rejste Snowden i juni 2013 til Moskva via Hongkong efter at have afsløret omfanget af USA's globale elektroniske overvågning.

I Moskva befandt han sig i omkring en måned i den internationale lufthavns transitområde, mens USA forsøgte at få ham udleveret. I stedet gav Rusland ham en midlertidig opholdstilladelse, der gælder til og med 31. juli 2014.

Snowdens advokat, Kutjerena, sagde tirsdag, at den flygtede agent stadig frygter for sit liv.

- Hvis jeg havde haft mulighed for at arrangere et møde med ham, ville jeg have gjort det. Men lige nu vejer spørgsmålet om sikkerhed fortsat mest, sagde Kutjerena på et møde om uddannelse.

- Jeg kender hans bekymringer, hans forhold til livet, hans forhold til mennesker. Jeg kender hans forhold til sine forældre. Han er en meget hæderlig mand, tilføjede advokaten.

/ritzau/

 

Dagens Gossip