Snowden-dokumenter afslører britisk spionage mod COP15

Den britiske efterretningstjeneste GCHQ spionerer systematisk mod internationale klimaforhandlinger og optrappede i forbindelse med COP15-topmødet i december 2009 sin indsats og sendte en medarbejder til København, skriver Information lørdag.

Tjenesten benytter sig både af hacking og indhentning fra fiberkabler og servicerer blandt andre den britiske premierministers kontor, skriver avisen.

Det er tidligere blevet afdækket af Information, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA spionerede mod COP15.

Nye dokumenter giver nu et indblik i en endnu mere systematisk og vidtrækkende klimaspionage fra britisk side, end hvad der hidtil er kommet frem om NSA.

De nye oplysninger om den britiske klimaspionage fremgår af en intern powerpoint-præsentation fra GCHQ samt en række andre klassificerede GCHQ-dokumenter, som er blevet lækket af Edward Snowden, og som Information har adgang til.

Powerpointpræsentationen fra februar 2011 oplister FN’s årlige COP-konferencer fra 2007 til 2010 som mål for GCHQ’s spionage, herunder COP15 i København i december 2009.

Som et nyt tiltag sendte tjenesten i 2009 en forbindelsesofficer til København for hurtigst muligt at kunne fordele friske efterretninger til de såkaldte "kunder", altså til modtagerne af efterretningerne inden for det britiske statsapparat.

Professor i strafferet på Københavns Universitet Jørn Vestergaard understreger overfor Information, at den britiske udsending efter alt at dømme er ulovlig, hvis ikke Danmark har sagt god for efterretningsarbejdet.

PET-chef Jens Madsen ønsker ikke at kommentere den konkrete sag, men skriver i en mail til Information:

- Udenlandske efterretningstjenester må selvfølgelig ikke operere i Danmark på egen hånd.

Ud over informationen om forbindelsesofficeren viser Informations gennemgang af statistiske oversigter fra GCHG, at tjenesten i halvåret op til COP15 indsamlede efterretninger på klimaområdet fra blandt andet fiberkabler indeholdende global telefon- og internettrafik.

Samtidig viser det sig, at tjenesten skaffede sig adgang til udenlandske ministre og embedsmænds mailkonti med henblik på at indsamle efterretninger om andre landes forhandlingspositioner forud for COP15 i København senere på året, skriver Information.

/ritzau/

 

Dagens Gossip