Snowden er genforenet med sin kæreste i Moskva

Den flygtede efterretningsanalytiker Edward Snowden, som har fået asyl i Moskva, efter at han afslørede omfanget af den amerikanske regerings overvågning, er blevet genforenet med sin amerikanske kæreste i den russiske hovedstad, viser en ny film.

En to timer lang dokumentarfilm af Laura Poitras tegner et intimt og sympatisk portræt af den omstridte tidligere efterretningsmand, som først ses på et hotel i Hongkong, hvor han lækker sine afsløringer om efterretningstjenesten NSA og derefter planlægger sin flugt.

Filmen, der har premiere den 24. oktober, viser, at Snowdens partner gennem lang tid, den amerikanske danser Lindsay Mills, sluttede sig til ham i Moskva i juli.

I filmen ser man, at hun forbereder en middag i et køkken med træpaneler, men parrets samtaler er ikke optaget, og hun bliver ikke interviewet.

Den russiske advokat Anatolij Kutjerena bekræfter, at Snowden er blevet genforenet med sin kæreste.

Laura Poitras har aldrig udtalt sig offentligt om Snowden, der er tiltalt for spionage i sit hjemland.

Der har været flere rapporter om, at parret ikke længere var sammen, men dokumentarfilmen tyder på, at de har et meget tæt forhold.

I filmen ser man Snowden skrive online til Mills fra Hongkong, at han ikke vil komme tilbage i nogen nær fremtid, efter at hun har orienteret ham om, at agenter havde ledt efter ham i deres hjem i Hawaii, fordi han ikke længere viste sig på sit arbejde.

- Det er en svær situation, siger han med grædefærdig stemme, da han har nævnt muligheden for, at han slet ikke kommer tilbage.

Ifølge den russiske advokat Kutjerena bor Mills ikke hos Snowden hele tiden, da der er begrænsninger for, hvor længe ad gangen, hun kan få visum.

Snowden er i filmen tilbageholdende med at tale om sig selv, men ifølge Poitras' portræt er han en person, som er overbevist om, at han må afsløre masseovervågningerne af data, og som helle vil risikere fængsel end at kompromittere sin intellektuelle frihed.

Han fortæller tålmodigt om graden af overvågning og om, hvordan det virker. Men han erkender også, at hen er nervøs og irritabel.

Hans paranoia over for overvågning bliver også blotlagt.

USA beskylder Edward Snowden for spionage samt for at have stjålet statslige dokumenter.

Snowden flygtede til Hongkong og derefter Rusland sidste år, og han menes at være i besiddelse af 1,7 millioner elektroniske dokumenter.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip