Snowden-journalist forlader jobbet

Glenn Greenwald, der har dækket sagen om USA's elektroniske overvågning i den britiske avis The Guardian, har sagt sit job op på avisen for at forfølge et "drømmeprojekt".

Det nye medieforetagende bliver økonomisk støttet af eBay-stifteren Pierre Omidyar, siger kilder, der er tæt på projektet.

Greenwald skrev i et blogindslag tirsdag, at han havde fået en "journalistik drømmemulighed", og at det var sådan et tilbud, der kun kom én gang i karrieren.

Han afslørede ikke flere detaljer omkring medieprojektet, men skriver, at der snart vil komme en opfølgning.

To kilder, der er bekendt med det nye projekt, siger, at den økonomiske støtte kommer fra Pierre Omidyar, der er formand for eBays bestyrelse. Forbes vurderer den 46-årige forretningsmand til at være god for 8,5 milliarder dollar.

Hverken Omidyar eller Greenwald har kommenteret det nye medieprojekt.

Greenwald afslørede med amerikaneren Edward Snowden som kilde, at USA's efterretningstjeneste NSA står bag omfattende elektronisk udspionering og overvågning i USA og andre lande.

I august blev Greenwalds kæreste David Miranda anholdt, da han var i transit i Heathrow lufthavn med henvisning til britisk terrorlovgivning.

Her fik han beslaglagt sin bærbare computer, mobiltelefon, usb-stik og andre genstande.

Miranda havde netop besøgt en filminstruktør i Berlin, som også har et kritisk øje til den amerikanske efterretningstjeneste NSA og den britiske modpart GCHQ og kritikere mener, at tilbageholdelsen af partneren Miranda var et forsøg på at undertrykke den frie presse.

Jennifer Lindauer, der er talskvinde for The Guardian, skriver i en meddelelse på Greenwalds side, at de "selvfølgelig er skuffede over Glenns beslutning om at komme videre," men hun tilføjer, at der samtidig er forståelse for, at det nye job lokker.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip