Snyltere skal skæppe til kommunekassen

admin

|

14/10/2013

Dagens topnyheder

Sociale snydere er kommet på budgettet i landets kommuner, hvor forhandlingerne om næste års budgetter netop nu er ved at blive afsluttet.

27 procent af de danske kommunerne sætter nemlig faste mål for, hvor mange penge jagten på sociale snydere skal indbringe kommunekassen næste år.

Det viser en rundspørge, Ritzau har foretaget blandt Danmarks kommuner. Ud af de 98 kommuner har 45 svaret.

En af de kommuner, der regner med at tjene penge på at afsløre sociale snydere, er Hørsholm Kommune.

Sidste år oprettede kommunen en indsatsstyrke, der skal afsløre sociale bedrager. Samtidig besluttede de at sætte et mål på budgettet for, hvor meget indsatsen skal indbringe.

- Dem, der betaler skat, skal have en fornemmelse af, at pengene bliver brugt rigtigt, fortæller borgmester Morten Slotved (K).

Han mener, det faste mål på budgettet er et signal til både borgere og politikere.

- Der sidder reelt to personer, der arbejder for at holde styr på borgernes penge. Det koster penge, og det er jo noget, vi kan nedlægge, hvis vi ikke mener, vi får noget ud af det, siger han.

Hørsholm Kommune regner med at indsatsen indbringer 1,2 millioner kroner. Også Syddjurs Kommune sætter et fast beløb på budgettet, efter de for nogle år siden oprettede en indsatsstyrke, fortæller borgmester Kirstine Bille (SF).

- Vi har sat os et mål, der siger, at den indsats, vi gør, skal kunne lønne sig. Og det gør den faktisk også med et lille overskud, fortæller Kirstine Bille.

Syddjurs Kommune regner med, at jagten på sociale snydere vil give et overskud på 2,5 millioner kroner i kommunekassen.

Men netop det, at sætte et mål for, hvor meget afsløringen af snydere skal bidrage til kommunekassen, er problematisk, mener Nina Von Hielmcrone, lektor ved Aalborg Universitet og ekspert i socialret.

- Det er kontrolgruppernes opgave at sikre, at dem, der får ydelser, ikke får dem uberettiget. Det er ikke deres opgave at tjene penge til kommunerne, siger hun.

Hun frygter, at målene kommer til at styre de ansatte i kontrolgrupperne, når de behandler borgernes sager.

/ritzau/