Socialdemokrat støtter HK's EU-klage om unges løn

HK Handel vil have EU-Kommissionen til at starte en sag mod den danske stat, fordi unge under 18 år ikke får samme løn som deres myndige kolleger, selvom de udfører det samme arbejde.

Fagforeningen får støtte af den socialdemokratiske EU-parlamentariker Ole Christensen, der heller ikke bryder sig om, at firmaer kan fyre medarbejdere, når de fylder 18 år.

- Jeg synes, det er ulogisk og urimeligt, at når ungarbejdere fylder 18 år, så bliver de fyret, udelukkende på baggrund af at de så ifølge overenskomsten skal have mere i løn for det samme arbejde, siger han til Ritzau.

Sagen havner på kommissionens bord, efter at HK i november tabte en sag, som fagforeningen førte for en 16-årig. Han blev ansat i Irma som servicemedarbejder til en lavere løn end kollegerne, der var over 18 år. Derudover blev han afskediget, da han fyldte 18 år.

Højesteret afgjorde, at der ikke var tale om ulovlig aldersdiskrimination. Derfor går HK nu til EU-Kommissionen, fordi fagforeningen mener, at dommen strider mod beskæftigelsesdirektivet.

Men det bliver ikke første gang, kommissionen hører om den danske sag. Allerede i februar bad Ole Christensen kommissionen forholde sig til, om direktivet var blevet overholdt i sagen om den 16-årige Irma-medarbejder. I april faldt kommissionens svar:

- Kommissionen har sikret sig, at den danske gennemførelse er i overensstemmelse med direktivet. Herefter er det op til de nationale domstole at fortolke den nationale lovgivning i konkrete tilfælde under overholdelse af direktivets bestemmelser.

Alligevel tror Ole Christensen på, at HK Handel kan have held med at komme igennem med sin klage.

- Beskæftigelsesdirektivet er lavet efter overenskomstreglerne, og derfor kan der måske være noget at komme efter for HK, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip