Socialdemokrater kritiserer kommissærpost til Vestager

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) bliver mødt af kritik fra partifæller efter sin udnævnelse af vicestatsminister Margrethe Vestager (R) til dansk EU-kommissær.

I EU-sammenhæng indgår Vestager i den liberale Alde-gruppe. Og det vækker bred skuffelse, at Thorning ikke udnyttede muligheden for at sætte socialdemokratisk præg på EU-Kommissionen i fem år frem. Det skriver Politiken mandag.

- At bytte en kommissærpost ud med en kortvarig skatteministerpost er i mine øjne et dårligt bytte, siger tidligere EU-kommissær og minister Poul Nielson (S) til Politiken.

- Der føler jeg som socialdemokrat, at vi ikke tager den partimæssige kamp og ambition særlig alvorligt. Jeg tror ikke, det falder i god jord i partiet. Det gør det i hvert fald ikke hos mig, siger han.

Den kommende kommission får en klar overvægt af konservative medlemmer, mens det socialdemokratiske islæt bliver langt mindre. De liberale har foreløbig fire medlemmer.

Folketingskandidat Peter Hummelgaard Thomsen er skuffet over, at der ikke kommer en socialdemokratisk udsending til at påvirke beslutningerne.

- Det er tankevækkende, at Danmark som socialdemokratisk ledet land nominerer en liberal kommissær. Der er stor diskussion om den europæiske krisepolitik, og jeg mener ikke nødvendigvis, Margrethe Vestager står rigtigt i de diskussioner, siger Hummelgaard til Politiken.

Tidligere EU-kommissær Ritt Bjerregaard er ligeledes "ærgerlig over, at Socialdemokraterne har opgivet den post".

- Man kommer til at mangle en socialdemokratisk erfaring at trække på og bringe videre til partiet, siger Bjerregaard til Politiken.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro, maner til besindighed.

- Man bør glæde sig over, at der udpeges et rigtig stærkt kort for Danmark. Det er jeg ikke i tvivl om, at Margrethe Vestager vil være, siger Maja Panduro til Politiken.

/ritzau/

 

Dagens Gossip