Socialdemokrater peger på Barrosos efterfølger

De europæiske socialdemokrater har onsdag offentliggjort deres bud på, hvem der skal afløse EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso, næste år.

Efter at have holdt en åben nomineringsrunde i oktober står den tyske EU-politiker Martin Schulz til at blive det europæiske fællesparti for socialdemokrater, PES', kandidat til formandsposten.

Martin Schulz, der i øjeblikket er formand for Europaparlamentet, er ifølge PES den eneste nominerede kandidat. Han er nomineret af det tyske socialdemokratiske parti, SPD.

Ifølge partiet har den tyske socialdemokrat fået opbakning fra 19 af de 32 nationale socialdemokratiske partier.

Blandt andet det danske medlemsparti, Socialdemokraterne, har valgt ikke at nominere en officiel kandidat.

Partiet støtter dog Martin Schulz, siger Socialdemokraternes spidskandidat til EU-parlamentsvalget, Jeppe Kofod.

- Vi har ikke nomineret nogen, men vi støtter selvfølgelig, at partiet får Martin Schulz som kandidat. Vi ser ham som en stærk stemme i det europæiske projekt, siger Kofod til Ritzau.

Hermed lukkes døren for, at andre europæiske socialdemokrater kan blive den officielle partikandidat.

Der har tidligere været spekuleret i, hvorvidt blandt andre den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt, kunne komme i spil som en potentiel socialdemokratisk kandidat til formandsposten i EU-Kommissionen.

Det er dog uklart, om hun fortsat vil kunne nomineres af medlemslandene frem for af de europæiske, politiske partier.

Helle Thorning-Schmidt har hidtil afvist, at hun skulle være interesseret i et EU-topjob.

Forvirringen om formandsvalget udspringer af den seneste traktatrevision i EU.

Det har tidligere været medlemslandene, der udpegede en kandidat til kommissionsformandsposten. I Lissabon blev det imidlertid tilføjet, at formanden skal vælges "under hensyntagen til valget til Europaparlamentet".

Der er langt fra enighed om, hvordan sætningen skal tolkes og hvor meget magt, den flytter rundt på mellem medlemslandene og parlamentet. 2014 er første valg siden ændringen.

Martin Schulz' status som spidskandidat ventes formelt at blive vedtaget den 1. marts 2014 ved PES' partikongressen, der starter den 28. februar.

/ritzau/

 

Dagens Gossip