Socialdemokrater støtter Mogherini som EU's udenrigschef

De europæiske socialistiske og socialdemokratiske partiledere vil som ventet have en italiener på posten som EU's udenrigschef.

Ifølge den franske præsident, François Hollande, støtter de europæiske socialdemokrater den italienske udenrigsminister, Federica Mogherini, som kandidat til den vigtige toppost.

Det siger François Hollande lørdag efter et møde med de europæiske socialdemokratiske partiledere i Paris forud for lørdagens EU-topmøde i Bruxelles.

Hollande siger, at han har et stort ønske om, at Federica Mogherini vil blive udnævnt til posten som EU's udenrigschef ved topmødet.

EU's nye udenrigschef skal afløse briten Catherine Ashton på posten som EU's højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik.

Ifølge AFP er den 41-årige Mogherini favorit til topposten, selvom hun tidligere har fået kritik fra de østeuropæiske lande for at være for uerfaren og ikke hård nok i sin linje over for Rusland i forbindelse med krisen i Ukraine.

Iagttagere har tidligere påpeget, at den danske statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) chancer for at blive EU's præsident kan synes svækket med Federica Mogherinis status som favorit til posten som EU's udenrigschef.

Blandt andet har senioranalytiker Josef Janning fra tænketanken European Council on Foreign Relations tidligere sagt til Ritzau, at en duo bestående af Polens premierminister Donald Tusk som præsident og Italiens udenrigsminister, Federica Mogherini, er oplagt i EU's top.

Den kombination synes nemlig at imødekomme mange af ønskerne for eksempelvis kønsfordeling, geografisk og politisk tilhørsforhold, så alle medlemslandene kan stille sig tilfredse.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip