Socialdemokraterne: Afskaf kvote-1 optag

Skrevet af admin

|

30/07/2014

Dagens topnyheder

Det skal være slut med udelukkende at komme ind på drømmestudiet via sit karaktergennemsnit fra en ungdomsuddannelse.

Sådan siger socialdemokraternes forskningsordfører, Jeppe Bruus til Jyllands-Posten onsdag, efter at 64.397 har fået besked om, at de er kommet ind på en videregående uddannelse.

- Jeg synes, at det er fornuftigt at brede paletten ud i den måde vi optager på. Vi bruger rigtigt mange penge i at investere i uddannelse, men vi bruger relativt få penge på at matche den enkelte studerende med det rigtige studie, siger han til avisen.

Han mener, at der er stor risiko for, at systemet sorterer relevante og egnede studerende fra, fordi deres gennemsnit ikke er højt nok.

- Derfor er min opfordring, at man indenfor en relativt kort årrække simpelthen afskaffer kvote 1 og begynder at arbejde med flere optagelsesformer, siger Jeppe Bruus.

Forskningsordføreren vil dog ikke blande sig i, hvordan studierne optager deres studerende.

- Om det er samtaler, optagelsesprøver, eller længere ansøgninger, det skal der være frihed til at vælge, siger han.

Hos Copenhagen Business School (CBS), som har uddannelsen med det højeste snit, nemlig International Business med 12,1, mener man, at bonusordningerne for karaktergennemsnit har presset karaktererne i vejret.

Derfor valgte de i år at øge deres kvote 2-optag på International Business, så 40 procent af de nye studerende ikke behøvede det høje snit.

- Bonusordningen er nok et system, som tiden er løbet fra. Nu virker det måske nærmere lidt demotiverende, at man skal have over 12 i snit for at komme ind. Det er ved at være en forældet ordning, siger sekretariatschef for uddannelse på CBS, Wilbert van der Meer, til BNB.

For at få over 12 i snit skal man for eksempel have haft ekstra højniveau fag, så man kan gange sit snit med 1,03 eller starte inden for to år efter man er blevet student. Her kan man gange sit snit med 1,08.

/ritzau/