Socialdemokraterne gør comeback i Sønderborg

Skrevet af admin

|

20/11/2013

Dagens topnyheder

Socialdemokraten Erik Lauritzen bliver ny borgmester i Sønderborg.

Det er resultatet af en konstitueringsaftale, hvor Socialdemokraterne er gået sammen med Slesvigsk Parti, Fælleslisten, De Konservative og Enhedslisten om at danne flertal efter tirsdagens kommunalvalg.

De fem partier har ved valget sat sig på 19 af de 31 pladser i byrådet.

Dermed får Socialdemokraterne borgmesterkæden igen, efter de mistede den ved valget i 2009. Her gik den nuværende Fællesliste-borgmester Aase Nyegaard sammen med Venstre, De Konservative og Dansk Folkeparti om at danne flertal.

Den tilbageerobrede borgmesterpost har dog ikke været gratis for Socialdemokraterne.

I den nye konstituering er Aase Nyegaard udpeget som ny 1. viceborgmester, mens De Konservative får 2. viceborgmesterposten.

Det er også aftalt, at De Konservative besætter formandsposten i et nyt, selvstændigt erhvervsudvalg, og at Stephan Kleinschmidt fra Slesvigsk Parti får formandsposten i et nyt regionalt udviklingsudvalg i hovedbyen på Als.

Det har ikke gavnet Fælleslistens stemmeantal at sidde på borgmesterposten. Partiet går fra otte til to mandater. Også SF har haft et dårligt valg i Sønderborg, hvor partiet mister begge sine hidtidige mandater.

Venstre springer fra fem til ni mandater, mens Dansk Folkeparti går fra to til tre mandater.

Enhedslisten er nye i byrådet med et mandat, mens det tyske mindretals parti, Slesvigsk Parti, går fra et til tre mandater.

Mandattallet er uændret for Socialdemokraterne og De Konservative, der forbliver på henholdsvis 12 og et mandat.

74 procent af de stemmeberettigede i Sønderborg Kommune har stemt.

/ritzau/