Socialdemokratiet vil granske kosttilskud til spædbørn

Det skal straks undersøges, om kontrollen med kosttilskud til spædbørn er god nok. For de mindste børn er særligt udsatte, hvis de indtager produkter, der indeholder for høje doser af bestemte vitaminer eller mineraler.

Sådan lyder det fra Socialdemokraterne såvel som Dansk Folkeparti.

Meldingerne kommer, efter at der er fundet forhøjede niveauer af calcium i blodet hos 74 børn, der har indtaget D-vitamindråber med for store koncentrationer af D-vitamin.

- Vi er bekymrede for de produkter, der er målrettet spædbørn. Spædbørn har jo nogle helt andre tolerancer end voksne i forhold til, hvad de kan tåle, før de opnår en egentlig forgiftning, siger Socialdemokraternes fungerende politiske ordfører, Benny Engelbrecht.

Firmaet InnoPharma trak 21. juli D-vitamindråber af mærket Inno Pharma vitamin D3-dråber tilbage, fordi der var påvist et indhold af D-vitamin, der var 75 gange for højt.

- Vi opfordrer til, at fødevareministeren får undersøgt, om der er et belæg for at skærpe kontrollen af de produkter, der er målrettet spædbørn, siger Benny Engelbrecht.

Også Dansk Folkeparti vil have undersøgt, om tilsynet med kosttilskud er tilstrækkeligt.

Partiet ønsker ikke kun en undersøgelse af kontrollen med kosttilskud til børn. Men det tyder på, at der er en særlig god grund til at se på netop den type produkter, lyder det.

- Det virker til, at de kontrolinstanser, vi har i dag, ikke fungerer optimalt, siger Karina Adsbøl, Dansk Folkepartis medlem af Folketingets sundhedsudvalg.

- Derfor retter vi henvendelse til ministeren. Vi anmoder om en redegørelse over hele forløbet, og vi vil gerne vide, hvad ministeren agter at foretage sig på området.

Dansk Folkeparti har netop fremsat flere spørgsmål, der handler om sagen om de giftige D-vitamindråber fra producenten InnoPharma. Spørgsmålene er sendt til henholdsvis miljø- og fødevareministeren og sundheds- og ældreministeren.

En rundspørge til landets laboratorier viser ifølge Sundhedsstyrelsen, at 150 børn i alderen 0-2 år er blevet undersøgt, fordi de har fået det ovennævnte kosttilskud.

Af de undersøgte børn havde 74 forhøjet calciumniveau i blodet - og heraf havde seks børn et svært forhøjet niveau. Et stort indtag af D-vitamin øger netop blodets indhold af calcium.

Ved en forgiftning kan de indre organer tage skade.

/ritzau/

 

Dagens Gossip