Socialister prøver at danne regering i sidste minut

Lederen af Spaniens socialistiske parti, Pedro Sanchez, siger, at et nyt parlamentsvalg er uundgåeligt, da han ikke har kunnet finde støtte til en ny tillidsafstemning i parlamentet, som ville sikre ham posten som premierminister.

Den fungerende premierminister, Mariano Rajoy, har tidligere gjort det klart, at han også mangler støtte til et flertal i parlamentet, og at der ikke er andet at gøre end at opløse underhuset og udskrive nyvalg.

Spaniens kong Felipe holdt tidligere tirsdag møder med de politiske partier i endnu et forsøg på at finde frem til en koalitionsregering og afslutte den fire måneder lange krise.

Senest 2. maj skal en ny regering være på plads, hvilket anses for at være umuligt.

Der var valg i Spanien så sent som i december, men det endte med en så kompliceret parlamentarisk situation, at det trods flere forsøg endnu ikke er lykkes for partierne at blive enige om en koalitionsregering.

Det er en uvant situation for Spanien, der siden afslutningen på diktaturet i 1970'erne er blevet ledet på skift af de to store gamle partier, Socialisterne eller det konservative parti PP.

Siden december-valget er Spanien blevet ledet af et forretningsministerium under ledelse af PP med Mariano Rajoy som fungerende premierminister.

Kongens forhandlinger med de fire største partier i parlamentet var hans tredje forsøg siden valget på at finde en kongelig undersøger, der kunne forhandle sig frem til en levedygtig koalitionsregering.

De fire partier er PP, der vandt 123 af parlamentets 350 pladser, Socialisterne med 90 mandater, det stærkt venstreorienterede parti Podemos med 69 mandater og midterpartier Ciudadanos med 40 pladser.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip