Socialminister: Kommuner må forklare ugegammelt ældremad

Socialminister Manu Sareen (R) vil tale med store bogstaver over for kommuneforeningen KL, efter at en undersøgelse fra Jyllands-Posten har vist, at seks ud af 10 kommuner kun leverer mad én gang om ugen til de ældre - som så er langtidsholdbart.

- Det er uværdigt, at nogle kommuner har madordninger, der betyder, at ældre får tilbudt vacuumpakkede æggemadder, der har ligget i en uge. Jeg kommer helt klart til at tage det op med KL, siger Manu Sareen.

- Jeg synes, det er mærkværdigt, at kommunerne på den ene side får en ældremilliard, og på den anden side sparer på noget, der er så essentielt som maden. Ældremilliarden blev givet for netop at gøre forholdene bedre for de ældre rundt omkring i kommunerne.

Og ifølge Manu Sareen er besparelsen på madordninger kortsigtet.

- Det kan godt være, at der på kort sigt er en umiddelbar besparelse, men på længere sigt har det den modsatte effekt, fordi det kan gå ud over sundheden hos de ældre, siger han.

Det er alvorligt, hvis ældre, der får mad af hjemmehjælperen, mister appetitten af de ni dage gamle, vakuumpakkede måltider nogle kommuner serverer.

Ifølge Socialstyrelsen er hver femte ældre, der modtager mad fra hjemmeplejen, undervægtig i forvejen, hvilket gør dem sårbare overfor sygdomme. Og det kan komme til at koste sundhedsvæsnet dyrt, siger professor i klinisk ernæring ved Københavns Universitet Jens Kondrup.

Pia Kjærsgaard, værdiordfører i Dansk Folkeparti, kritiserer på bloggen politiko.dk, at Manu Sareen ikke træder i karakter som minister og griber ind over for kommunerne, så de ikke længere kan behandle svage ældre på denne helt uacceptable måde.

Men det bliver der ikke noget af, understreger Manu Sareen.

- Jeg kommer ikke til at gribe ind. Det vil være fuldstændig i modstrid med de ønsker, kommunerne har. Langt de fleste kommuner bruger pengene fornuftigt, og det er glædeligt.

I stedet burde Pia Kjærsgaard tage fat i Dansk Folkepartis kommunalbestyrelsesmedlemmer.

- Pia Kjærsgaard kunne bede sine kommunalbestyrelsesmedlemmer om at tage fat på det her problem, når vi nu har det kommunale selvstyre, siger han.

KL har ikke ønsket at kommentere sagen.

/ritzau/

 

Dagens Gossip