Socialminister tvivler på norsk købesex-rapport

Regeringen har ingen planer om at blive inspireret af nordmændene og forbyde købesex.

Det siger social- og ligestillingsminister Manu Sareen (R) på et åbent samråd i Folketingets ligestillingsudvalg, hvor han skal forholde sig til en evaluering af det norske købesexforbud, der viser et fald i omfanget af prostitution.

- Når man kigger nærmere på dokumentationen og datagrundlaget i evalueringen, så indeholder den ikke valid statistisk dokumentation for, at der er sket et fald i antallet af personer, der har prostitueret sig i Norge, siger Manu Sareen.

Den norske evaluering baserer sig primært på interview med forskellige aktører og personer på prostitutionsområdet samt et litteraturstudie, påpeger socialministeren.

- Evalueringens kvantitative konklusioner om antallet af personer i prostitution i Norge drages derfor på baggrund af kvalitative studier. Det er et metodisk problem, siger han.

Købesexforbuddet trådte i kraft i 2009. Evalueringen af forbuddet udkom i en rapport i august 2014. Den viste blandt andet, at prostitutionsomfanget er faldet cirka 25 procent i forhold til 2008, altså før forbuddet.

Den norske evaluering, der er lavet for regeringen i Oslo af det samfundsfaglige analyseselskab Vista Analyse, modsiger sine egne konklusioner flere gange i rapporten, mener Manu Sareen.

Evalueringen konkluderer blandt andet, at forbuddet har styrket sexsælgernes forhandlingsposition over for køberne, men andre steder fremgår det, at priserne er blevet presset, og forekomsten af ubehagelige kunder er steget.

- Endelig peger evalueringen på, at loven har bidraget til at reducere antallet af personer handlet til prostitution i Norge. Det modsiges direkte.

- Det fremgår således, at antallet af mennesker handlet til prostitution er steget i den periode, hvor lovgivningen har virket, siger Manu Sareen.

Derfor er konklusionen i hans øjne klar:

- Jeg mener sådan set ikke, at den norske evaluering giver anledning til at udvikle tiltag på prostitutionsområdet, siger socialministeren.

Samrådsspørgsmålet var stillet af SF's Özlem Sara Cekic. Hendes parti vil forbyde købesex.

Tidligere i januar skiftede Enhedslisten kurs på området. Efter en tæt afstemning går partiet således ikke længere ind for at kriminalisere købesex.

/ritzau/

 

Dagens Gossip