Socialordførere kræver konsekvens af svigt

Det skal klokkeklart have konsekvenser, når en kommune svigter to misrøgtede børn så groft, at Folketingets Ombudsmand kalder det "fuldstændig uforsvarligt".

Børnene kom først på en børneinstitution, da den niårige dreng i december 2012 blev indlagt på et hospital med en promille på cirka 2,57.

Det siger Venstres socialordfører Eyvind Vesselbo, der er "voldsomt vred" over sagen.

- Her skulle være gjort noget for længe siden. Med alle de indberetninger, der er kommet, så er det svært at forstå, at nogle mennesker bare kan sidde og ikke foretage sig noget og hjælpe den familie.

- Det er et totalt svigt, som er så uanstændigt, at det også burde have nogle konsekvenser for de ansvarlige mennesker, siger Eyvind Vesselbo.

I januar sidste år udpegede daværende socialminister Karen Hækkerup (S) fem tilsynskommuner til at sikre en bedre indsats med anbragte børn og udsatte voksne. Det var Frederiksberg, Holbæk, Faaborg-Midtfyn, Silkeborg og Hjørring.

Eyvind Vesselbo påpeger, at sagen fra Folketingets Ombudsmand langt fra er den første. Folketinget har strammet forholdene med "Barnets reform".

- Sagen er sket i en tid med stærk fokus på Tøndersagen og sager på Bornholm og Nordjylland. Vi troede, at der var så meget fokus på det, at nu gør kommunerne, hvad de skal. Det viser sig, at de gjorde de ikke.

- Man kan spørge sig, om der er andre steder er foregået lignende ting, siger Eyvind Vesselbo.

De Konservatives socialordfører Mai Mercado, efterlyser også konsekvenser af sagen med ti indberetninger fra borgere, personale og en anden kommune.

- Alligevel undlader man at reagere. Spørgsmålet er, om det skal have flere ledelsesmæssige konsekvenser. Det må kommunerne vurdere under ét, siger Mai Mercado.

I Rebild-sagen fyrede byrådet socialchefen, påpeger hun.

- Det holder ikke, at redskaberne er der, men ikke bliver brugt. Alligevel svigter man et barn. Det er mig fuldstændig ubegribeligt, at man kan sidde så mange indberetninger overhørig, siger Mai Mercado.

/ritzau/

 

Dagens Gossip