Socialrådgivere: Integrationsydelse savner sund fornuft

Uanset hvor mange medlemmer en flygtningefamilie har, skal den ifølge Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet ikke bruge mere end 6144 kroner om måneden til husleje.

Det er en af de beregninger, der ifølge Jyllands-Posten ligger bag størrelsen på den såkaldte integrationsydelse, og det har vakt undren fra økonomer og oppositionen.

Også formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, undrer sig.

Ifølge hende kan ydelsens størrelse føre flygtningefamilier med fem, seks eller syv medlemmer ud i for små lejligheder. Og det kan skade deres integration i det danske samfund.

- Det betyder, at den ro og koncentration, der er brug for i en sådan familie, så forældrene kan passe deres sprogundervisning, og børnene kan passe deres skole, forsvinder, siger hun til Ritzau.

Ifølge Majbrit Berlau er det uforståeligt, at beløbet til huslejen er ens uanset familiens størrelse.

- Jeg tror simpelthen, at det er almindelig sund fornuft, som de fleste mennesker kan genkende, at det bliver enormt svært, hvis der bor seks-syv mennesker i en toværelses lejlighed, siger hun.

- Det er en boligform, vi forlod i Danmark i 50’erne, da vi begyndte at flytte familierne ud fra broerne (brokvartererne i København, red.), så de kunne få lidt mere luft. Netop fordi det ikke var holdbart med så mange mennesker på så lidt plads.

For børn, der må bo meget tæt med deres søskende, kommer det ikke kun til at gå ud over den faglige del af deres skolegang, mener socialrådgivernes formand.

- Det udelukker stort set, at børnene kan få klassekammerater med hjem, hvilket er et afgørende element i at socialisere sig i en klasse.

Ifølge Majbrit Berlau kæmper socialrådgivere landet over med at finde boliger, som flygtninge har råd til at betale af deres integrationsydelse.

/ritzau/

 

Dagens Gossip