Socialrådgivere om gensidig forsørgelse: Det bliver problematisk

Dansk Socialrådgiverforening vurderer, at det bliver svært at klare en af hovedopgaverne ved regeringens kontanthjælpsreform, som bliver til virkelighed efter nytår.

Der er tale om gensidig forsørgelsespligt, som kommer til at gælde for ikke blot som nu gifte par, men også samlevende par. Det betyder, at den ene part i forholdet kan miste sin kontanthjælp pga. partnerens løn.

Forleden kom det frem, at socialrådgivere i jobcentre har 48 procent flere sager, end Dansk Socialrådgiverforening anbefaler. Det viser en undersøgelse, som Dansk Socialrådgiverforening står bag.

LÆS OGSÅ: Kontanthjælpsmodtager i tårer trygler minister om hjælp

Kombinationen af indførslen af gensidig forsørgelsespligt og det høje antal sager vækker bekymring hos formanden for Dansk Socialrådgiverforening, Majbrit Berlau, som frygter at landets socialrådgivere går en svær tid i møde med store fortolkningsopgaver.

- Vi er bekymrede, og det kan blive problematisk. Gensidig forsørgelsespligt indeholder en gummiparagraf, der gør det op til den enkelte kommune at vurdere, hvorvidt folk er samlevende. Det kan være svært at vurdere, og der er risiko for forskellige vurderinger, siger formanden til Dagens.dk og tilføjer:   

- Efter min vurdering vil vi få en lang række klager fra utilfredse borgere, som bliver berørt af de nye regler. Det vil blive genstand for stor debat, og i sidste ende kan det blive nødvendigt at få ombudsmanden på banen.  

LÆS OGSÅ: Minister om grædende Mille: Hun skal ikke leve sine ungdomsår på kontanthjælp

Ca. 12.000 personer vil blive ramt af de nye regler, som vil gribe voldsomt ind i mange familiers økonomi. Flere medier har bragt historier om familier, der flytter fra hinanden for at beholde kontanthjælpen.

- Vi beklager, at man har indført gensidig forsørgelsespligt. Det er hverken hensigtsmæssigt eller fornuftigt. Det er uintelligent og ren og skær besparelse, siger Majbrit Berlau til Dagens.dk.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.

Følg Dagens.dk på Facebook - klik her og vær med  

Majbrit Berlau efterlyser mere fokus på gummiparagraferne, hvis socialrådgiverne skal levere et tilfredsstillende stykke arbejde.

- Det bliver rigtig svært for socialrådgiverne at nå den politiske ambition, når flere af elementerne i reformen kræver ekstra tid og flere ressourcer. Der er brug for vejledning omkring den gensidige forsørgerpligt, siger formanden til Dagens.dk.

 

Dagens Gossip