Socialrådgivere: Sygedagpengereformen forhaster sagsbehandling

Socialrådgiverne i kommunernes jobcentre mener ikke selv, at de kan nå at vurdere alvorligt syge borgeres arbejdsevne inden for den 22 uger lange tidsfrist, som sygedagpengereformen fastsætter. Det skriver Dagbladet Information.

Derfor ender mange borgere i jobafklaringsforløb, selv om de ikke hører til målgruppen.

Det betyder, at de risikerer at få et mangelfuldt forløb, og på et urimeligt grundlag mister retten til sygedagpenge for i stedet at komme på ressourceforløbsydelse, der er på niveau med kontanthjælp.

Det viser en helt ny undersøgelse foretaget af Dansk Socialrådgiverforening, der omhandler de tre seneste beskæftigelsesreformer – førtidspensionsreformen, kontanthjælpsreformen og sygedagpengereformen.

Undersøgelsen er lavet blandt 251 socialrådgivere fra 66 forskellige kommuner, der arbejder i landets jobcentre.

Ifølge to tredjedele af de adspurgte socialrådgivere i undersøgelsen, er det fagligt uforsvarligt, at de allerede efter 22 uger skal vurdere alvorligt syge borgeres arbejdsevne.

- For borgerne er det et virkeligt alvorligt problem. Det betyder jo, at den indsats, som de bliver sat i – jobafklaringsforløb – ikke nødvendigvis er meningsfuld, siger Majbritt Berlau, formand for Dansk Socialrådgiverforening, til Information.

3F oplever ligesom socialrådgiverne i jobcentrene, at det nye revurderingstidspunkt på 22 uger er alt for kort tid.

Ifølge Ellen Lykkegaard, der er socialpolitisk ansvarlig i 3F, mister mange af 3F's medlemmer deres sygedagpenge, før deres helbredsmæssige tilstand er afklaret. Det er blandt andet borgere med kræftsygdomme, psykiske lidelser eller gigt.

- Mange af vores medlemmer kan ikke nå at blive afklaret, fordi deres sygdomme er meget indviklede, og så ender de i et jobafklaringsforløb, siger Ellen Lykkegaard.

Hun mener, at det er uretfærdigt for borgerne, fordi det ofte er "eksterne faktorer, som ventetider i sygehusvæsnet, der gør, at de ikke kan nå at blive afklaret inden for de 22 uger."

Sygedagpengereformen trådte endeligt i kraft den 1. januar 2015.

/ritzau/

 

Dagens Gossip