Søfolk på gennemrejse i Danmark får visumfrihed

Skrevet af admin

|

27/11/2013

Dagens topnyheder

Det bliver lettere at være sømand på gennemrejse i Danmark.

Justitsminister Morten Bødskov (S) indfører fra begyndelsen af 2014 nye forenklede regler, som giver visumfrihed for søfolk i transit og mulighed for at skifte besætning uden at lægge til i havnen.

Søfartserhvervet har længe efterspurgt smidigere regler.

- Søfartserhvervet står stærkt i Danmark, og vi skal sørge for, at erhvervet også fremover har de bedste betingelser for at skabe vækst og arbejdspladser i Danmark. Jeg er derfor glad for, at vi nu har fundet en god og forsvarlig løsning, siger Morten Bødskov i en pressemeddelelse.

De nye regler betyder for det første, at der indføres visumfrihed i forbindelse med af- og påmønstring af søfolk med særlige identitetsdokumenter.

Det betyder, at søfartserhvervet slipper for at ansøge om visum til søfolk, der skal udrejse af Schengenområdet via Danmark.

Søfolk med særlige id-kort har i forvejen mulighed for at rejse ind i Danmark i medfør af landlovsretten. Politiet skal som hidtil kontrollere og forhåndsgodkende søfolk inden af- og påmønstring.

Den nye ordning medfører derfor ingen svækkelse af sikkerheden.

For det andet bliver det muligt at foretage besætningsskift på en red (vandområde, hvor skibe kan ligge for anker) eller fra et skib under passage i dansk farvand.

Det betyder, at de store skibe ikke længere behøver at lægge til i en havn for at sætte nogle få søfolk af. Ifølge søfartserhvervet vil det spare tid, begrænse risikoen for kollision og formindske olieforbruget.

Ændringerne vil blive gennemført i begyndelsen af 2014.

I 2012 udstedte politiet visum ved grænsen i 3045 tilfælde, hvoraf langt størstedelen var sømandsvisum, mens et begrænset antal var nødvisum til andre end søfolk, oplyser Justitsministeriet.

/ritzau/