Søkabel til Bornholm blev ødelagt af anker

Det var med meget stor sandsynlighed et skib, som kastede sit anker, der var skyld i det store strømsvigt, der lagde Bornholm i mørke 1. juledag klokken 20.43. Energinet.dk har sporet fejlen til et søkabel 17,4 kilometer fra den svenske kyst.

- Data viser, at skibet lå stille på præcis det tidspunkt og præcis over det søkabel, hvor Energinet.dk nu har sporet fejlen til, skriver selskabet på sin hjemmeside.

Kablet er beskyttet af flere kapper og er gravet en meter ned i havbunden, og da der kun er fundet fejl på en af de tre ledninger, som udgør søkablet til Bornholm, er selskabet overbevist om, at et anker gjort skade på det. Energinet.dk har kontakt til det pågældende skib og har planer om at rejse et erstatningskrav.

Dykkere skal i dag undersøge kablet og se efter slæbespor fra et anker. Herefter vil et større skib hæve kablet op over havoverfladen, så det kan repareres. Afhængigt af vejret og skadens omfang er kablet klar til brug i uge 2. Indtil da forsyner kraftværket Østkraft bornholm med elektricitet.

I dag er det iøvrigt præcis to år side,n at søkablet sidst blev beskadiget af en skib, som kastede anker. 

 

Dagens Gossip