Søn af nazikunstsamler skjulte endnu flere malerier

En stor kunstsamling, som en 81-årig tysk pensionist i årtier har skjult for offentligheden og dens oprindelige jødiske ejermænd, er endnu større end hidtil antaget.

Cornelius Gurlitt, søn af en kunsthandler med bånd til nazisterne, havde nemlig også gemt 60 malerier af kunstnere som Claude Monet, Auguste Renoir og Pablo Picasso i sit hus i østrigske Salzburg og ikke kun i sin lejlighed i sydtyske München.

Her beslaglagde de tyske myndigheder allerede for to år siden i dybeste hemmelighed over 1200 værker af kunstnere som Emil Nolde, Henri Matisse og Max Liebermann, som menes at være over syv milliarder kroner værd.

Sidste efterår blev det store fund afsløret for offentligheden, og siden har adskillige pårørende til jødiske holocaustofre gjort krav på flere af malerierne, mens myndighederne har iværksat et større udredningsarbejde.

Gurlitt er søn af en kunsthandler, der handlede med malerier, som nazisterne havde stemplet som degenereret og plyndret fra deres jødiske ejermænd op til og under Anden Verdenskrig.

Men han afviser, at den nye samling tæller plyndrede værker.

Kunsteksperter har mandag inspiceret og registreret den hidtil ukendte samling i Østrig, der nu befinder sig et sikkert sted for at hindre tyverier, meddeler den ældre mands talsmand.

- Efter ordre fra Cornelius Gurlitt har eksperterne også undersøgt udstillingsgenstandene for en mulig plyndringsmistanke, siger talsmanden, Stephan Holzinger.

- Ifølge den foreløbige vurdering efter det første syn er denne mistanke ikke blevet underbygget, tilføjer han.

Blandt de mere end 1000 værker, der blev fundet i Gurlitts tæt pakkede lejlighed i München-bydelen Schwabing, er de cirka 600 foreløbig identificeret som plyndret af nazisterne.

Den ældre mand og hans advokat og værge mener, at han er maleriernes retmæssige ejer, og at de er uretmæssigt beslaglagt.

Anklagemyndigheden i Augsburg efterforsker den spektakulære sag og tager den nye afsløring til efterretning uden yderligere kommentarer.

Statsadvokaten har sigtet Gurlitt for skattesvig, mens en særlig taskforce med navnet Kunstfundet Schwabing prøver at finde ud af, hvem der oprindeligt ejede de mange værdifulde malerier.

/ritzau/dpa

 

Dagens Gossip