Sønderjylland får sit første tosprogede byskilt

Skrevet af admin

21/04/2015

Mest læste i dag

Skilte på tysk og dansk har længe været almindelige i Nordtyskland, og nu er de tosprogede vejvisere også kommet til Sønderjylland.

Haderslev - eller Hadersleben - har således fået et byskilt som på to sprog viser byens navn. Det skriver avisen Der Nordschleswiger.

I Sønderjylland er det i flere måneder blevet diskuteret, hvorvidt byskilte på dansk og tysk skulle indføres nord for den dansk-tyske grænse.

Emnet blev bragt på banen, efter at det tyske mindretal i landsdelen ytrede ønske om, at der opstilles tosprogede skilte i de fire sønderjyske købstæder Aabenraa, Haderslev, Sønderborg og Tønder.

Og da et byskilt i Haderslev alligevel skulle udskiftes, har byens borgmester Hans Peter Geil (V) valgt at forsøge idéen. Dermed vil han se, hvilke reaktioner det fremkalder i den sønderjyske by.

Borgmesteren har ellers tidligere givet udtryk for, at skilte på dansk og tysk er "upassende i 75-året for Danmarks besættelse".

Ganske uden postyr er Haderslevs nye byskilt sat op ved omfartsvejen ved Sct. Severinskirken, skriver Der Nordschleswiger.

Og indtil videre har det tyske mindretal i Sønderjylland rost den "modige borgmester" for beslutningen om et tosproget skilt.

- Det her handler ikke om at vise vej for turister, men at man anerkender grænselandets særlige historie og to kulturer, siger formanden for det tyske mindretal, Hinrich Jürgensen til Der Nordschleswiger.

Senere på ugen skal også Tønder Kommunes økonomiudvalg tage stilling til mindretallets ønske om dansk/tyske skilte.

/ritzau/