Sønderjysk gylle og halm skal give grøn energi

Inden længe vil sønderjysk gylle og halm blive omdannet til grøn energi. Det sker, når byggeriet af et biogasanlæg står færdigt næste sommer i Bevtoft, Sønderjylland.

Anlægget vil producere grøn energi svarende til energiforbruget i 15.000 boliger eller 570 bybusser, oplyses det i en pressemeddelelse.

Bag initiativet står energiselskabet E. ON Danmark A/S og leverandørforeningen Sønderjysk Biogas Invest A/S (SBI), som forsyner anlægget med gylle fra lokale landmænd.

Samarbejdet mellem energikoncernen og landmændene er et ligeligt delt joint-venture, som sammen investerer 250 millioner kroner.

- Vi har sammen med vores partner SBI arbejdet længe og hårdt på at etablere Sønderjysk Biogas. Biogasproduktionen skal professionaliseres og øges markant, hvis Danmark skal indfri sine klimamål.

- Og vi skal have endnu flere af denne type samarbejder stablet på benene for at sikre overgangen til CO2-neutral energi, siger Tore Harritshøj, administrerende direktør i E. ON Danmark.

Når restprodukter som halm og gylle forgasses, undgår landbruget betydelige mængder af metan-udslip fra gyllen, udvaskning af kvælstof til vandmiljøet, ligesom den afgassede gylle øger landmændenes høstudbytte.

- Projektet er et af flere positive tegn på, at biogasproduktion nu begynder at tage fart, siger klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R).

Ud over at forsyne anlægget med råmaterialer vil de lokale landmænd aftage restproduktet. Partnerskabet ventes at bidrage med nye arbejdspladser i Sønderjylland.

- Det glæder mig meget, at E. ON sammen med lokale landmænd investerer så markant i at udbygge biogasproduktionen i Sønderjylland, siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

- Det giver vækst og nye arbejdspladser i hele lokalområdet, tilføjer socialdemokraten.

Første spadestik til byggeriet bliver taget onsdag.

/ritzau/

 

Dagens Gossip