Søren Gade på Facebook: Konspirationsteori i selvsving

Der er næsten gået "selvsving" i Jyllands-Postens seneste afsløringer af den daværende regerings samarbejde med det kontroversielle amerikanske sikkerhedsfirma Blackwater under Irakkrigen.

Det skriver Venstres gruppeformand og daværende forsvarsminister, Søren Gade, i en opdatering på Facebook.

- Lad mig lige slå fast, at svarene givet til Folketinget i det spørgsmål er, så vidt jeg ved, stadig korrekte, skriver han.

Søndag skrev Jyllands-Posten, at den daværende VK-regering i 2007 med en omskrivning af ordet "samarbejde" forsøgte at forhindre, at Folketinget og offentligheden fik oplysninger om forsvarets aftaler med Blackwater under Irakkrigen.

Ifølge Jyllands-Posten, var Blackwater blandt andet kontroversiel, fordi fem af dets vagter i 2007 - godt to måneder inden en chef i Forsvarskommandoen omskrev ordet "samarbejde" - uprovokeret skød og dræbte 17 civile uskyldige irakere og sårede 20 i det centrale Bagdad.

På Facebook skriver Søren Gade, at forsvaret vurderede, at hvis alt "sprang i luften", skulle man i en nødsituation kunne trække på al hjælp, inklusiv hjælpen fra Blackwater.

- Der havde i øvrigt nok ikke været meget ros til forsvaret, hvis en ambassadør eller andre fra Udenrigsministeriet var blevet skudt, fordi man havde undladt at bede om hjælp ud af politisk korrekthed, skriver han.

- Dette er bare et af en væbnet konflikts mange dilemmaer, men at lave det til en stor politisk konspirationsteori er helt hen i vejret.

Søren Gade understreger på Facebook, at han - hvis han da var blevet spurgt, efter forsvaret havde truffet sin beslutning - ville have svaret anderledes.

- Jeg er i øvrigt også blevet gjort bekendt med, at den tidligere socialdemokratiske minister har givet forligskredsen en orientering i sagen for nogle måneder siden, uden at det gav anledning til mange bemærkninger, skriver han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip