Søren Lyngbjørn: Filippinerne skal have samme behandling

Fire filippinske sømænd sad fanget i 838 dage som gidsler i Somalia sammen med danske Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez i det, der udviklede sig til en af danmarkshistoriens værste og længste gidselsager.

Efterfølgende fik Søren og Eddy sygedagpenge uden problemer, men for de filippinske gidsler gik der ifølge DR Dokumentar P1 fem måneder, før de fik sygedagpengene fra Søfartsstyrelsen.

Søren Lyngbjørn mener, at det er synd og for dårligt, at hans tidligere kolleger ikke har fået den samme gode behandling, som han selv.

- Hvis de er syge, har arbejdsevnetab og alt det ballade der, så skal de sgu have det på lige fod med os andre. De er jo om bord på et dansk skib, så det er den danske lov, der gælder, siger Søren Lyngbjørn til TV-Avisen.

Filippinerne gik ifølge Søren Lyngbjørn igennem det samme helvede som de to danske søfolk.

Især den ene af de fire, Sancho Lusaya, fik en hårdhændet behandling af piraterne, fordi han ikke kunne græde ligesom de andre.

- Vi prøvede at lære ham det: At knibe øjnene lidt sammen eller smide sand i øjnene, så de kunne komme til at løbe lidt. Det gjorde vi andre jo flere gange, når det var nødvendigt. Så slog piraterne sgu ikke så hårdt, siger han.

P1 Dokumentar har som det første danske medie besøgt og talt med de filippinske søfolk, der alle i dag er diagnosticeret med posttraumatisk stress syndrom (PTSD).

De seks søfolk sejlede om bord på den danske coaster Leopard, da de blev angrebet og kidnappet den 12. januar 2011.

Der skulle gå mere end to år og tre måneder, inden rederiet Shipcraft endelig fik dem sat fri for en løsesum på, hvad der svarer til 39 millioner danske kroner.

Gidsler er fanger, de har ikke deres frie vilje. Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez har efter hjemkomsten fortalt om, at de i den lange gidselperiode var udsat for tæsk, trusler og tortur.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip