Søren Pind går mod Claus Hjort i sag om GGGI-undersøgelse

Skrevet af admin

|

22/11/2013

Dagens topnyheder

Venstres topfolk er uenige om karakteren af undersøgelsen af forløbet op til Christian Friis Bachs (R) afgang som udviklingsminister.

Afgangen skete, efter at det kom frem, at han vildledte Folketinget om Lars Løkke Rasmussens (V) mange førsteklasses rejser i organisationen GGGI.

Men mens Venstres chefstrateg Claus Hjort Frederiksen i Politiken kræver en uvildig advokatundersøgelse, lover partiets udenrigsordfører, Søren Pind, en intern undersøgelse i Udenrigsministeriet.

- Jeg talte i går (torsdag) med fungerende udenrigsminister (Nick Hækkerup) og gav på Venstres vegne et tilsagn om, at Udenrigsministeriet skulle have lov til at forklare sig i en selvstændig undersøgelse, siger Søren Pind.

- Det tilsagn står Venstre selvfølgelig ved. De forhold, Claus Hjort Frederiksen peger på, er rigtige. Det kan sagtens ende med, at der bliver behov for en uvildig undersøgelse.

Undersøgelsen skal ifølge Søren Pind afklare, om der - med daværende statsminister Poul Schlüters (K) ord - er tale om en "utrolig stor kvabtorsk" eller et politisk komplot.

Claus Hjort Frederiksen kræver en uvildig advokatundersøgelse.

- Det er meget vigtigt, hvis man skal frigøre sig fra mistanken om, at man har siddet på sagen og besluttet først at offentliggøre det efter valget, siger han til Politiken.

Ifølge Søren Pind vil en advokatundersøgelse vare meget længere end Udenrigsministeriets, som måske kan være færdig inden jul.

- Der går ikke noget tabt. Det vil altid være muligt at kræve en uvildig undersøgelse, for der er problematikker som sammenfald med kommunalvalg, påpeger Søren Pind.

Sagen efterlader ifølge ham "et stort krater" i hans gamle Udviklingsministerium.

- Det er Venstres politik, at vi opfører os i opposition som i regering - altså ansvarligt, siger Søren Pind.

/ritzau/