Søren Pind: Vi giver ikke frit lejde for illegale

- Der er ikke ulovlige tilstande i Danmark eller frit lejde.

Sådan lyder det fra justitsminister Søren Pind (V), selvom danskerne nu i flere dage har kunnet se grupper af mennesker bevæge sig frit rundt på de danske motorveje i et forsøg på at komme til Sverige.

- Det er som om, at folk har en forventning om, at hvis man opholder sig illegalt i Danmark, så kan man bare sætte dem i fængsel. Sådan er reglerne altså ikke. Man kan tilbageholde dem i tre gange 24 timer.

- Dernæst, hvis der ikke er en udvisningsmulighed, så er det sådan, at så kan man ikke bare sætte folk i fængsel. Det er en retsstat, vi er i, siger Søren Pind.

Ifølge justitsministeren er alt i orden, fordi myndighederne både lever op til de internationale regler og til de danske regler, som det er nu.

- Politiet gør det, de skal, siger Søren Pind.

Han erkender, at der lige nu er 2000 mennesker, som ikke vil have asyl i Danmark, og som ikke er har søgt asyl i Sverige. De befinder sig formentlig rundt omkring i Danmark.

Og det kan politiet ikke gøre noget ved. Ifølge Søren Pind er der kommet så mange mennesker på få dage til Danmark, at man ikke har kunnet stille dem for en dommer med henblik på at sende dem tilbage til Tyskland.

Spørgsmål: Det falder vel tilbage på dig, at politiet ikke har de ressourcer, der skal til for at håndtere problemstillingen?

- Nej, det handler også om, at mange af de her mennesker ikke vil medvirke. Når folk ikke vil søge dansk asyl og ikke vil informere om deres baggrund, så har vi kun så og så lang tid, hvor vi kan tilbageholde dem. Længere er den historie ikke.

Spørgsmål: Når de kommer med færge og tog over den dansk-tyske grænse, hvorfor kan de så ikke sendes tilbage?

- Jamen, sådan er reglerne altså ikke. Hvis de ikke er registreret i Tyskland, er det ikke en umiddelbar mulighed.

Spørgsmål: Men vi kan jo se med det blotte øje, at de kommer i tog fra Tyskland?

- Men derfor er det også en retsstat, hvor de skal behandles efter nogle bestemte regler. Og når massen er så stor, så er det ikke muligt at håndtere, om vi så havde en meget større politistyrke.

Spørgsmål: Når tilstanden bliver mere normal skal politiet så rundt og finde de mennesker, som er forsvundet ud i landet?

- Sagen er, at jeg kan ikke sige, hvornår det her går over. Det er et resultat af en kolossal borgerkrig i Syrien, som nu får et resultat i Europa. Så længe den situation ikke er løst, så kan jeg ikke sige, at det her holder op.

- Grunden til, at de ikke vil registreres er, at de ikke vil være i Danmark. Vi kan med fingeraftryk registrere dem, som søger asyl i Danmark. Resten kan vi bede om at få navn og adresse på, og så kan vi tilbageholde dem i tre gange 24 timer. Men så er det løb kørt, siger Søren Pind.

Han lægger dog ikke op til, at reglerne skal ændres.

/ritzau/

 

Dagens Gossip