Sørgende forældre besøger ulykkessted i Ukraine

Et australsk ægtepar trodsede lørdag de tvivlsomme sikkerhedsforhold i det østlige Ukraine for at besøge det sted, hvor deres datter i sidste uge styrtede til jorden og blev dræbt sammen med 297 andre på et passagerfly fra Malaysia Airlines.

På stedet forklarede ægteparret, at deres eneste barn, den 25-årige Fatima, ville have ønsket, at de besøgte stedet.

- Hun var fuld af liv, sagde Angela Rudhart-Dyczynski om sin 25-årige datter efter at være ankommet til stedet i en minibus.

Hverken Angela Rudhart-Dyczynski eller hendes mand, Jerzy Dyczynski, kunne holde tårerne tilbage, da de gik rundt blandt vragdele og andre rester fra flyet.

Efterforskningen af flykatastrofen er blevet vanskeliggjort af urolighederne, der i de seneste måneder har plaget det østlige Ukraine, ligesom de prorussiske separatister kun modvilligt har tilladt internationale observatører at operere på stedet.

Hollandske retsmedicinere forsøgte lørdag at rejse til ulykkesstedet, men valgte af sikkerhedsmæssige hensyn at vende om.

Både Australien og Holland er efterhånden så frustrerede over situationen, at de nu arbejder på at kunne sende væbnede styrker til området. De skal sikre, at de resterende lig og ligdele bliver bjerget.

De prorussiske separatister, der beskyldes for at stå bag nedskydningen af flyet med et russisk missil, har signaleret, at de kun vil lade en lille gruppe internationale styrker komme til.

Men Australiens premierminister, Tony Abbott, hvis land mistede 28 borgere i ulykken, insisterer på, at der blot er tale om en humanitær mission.

- Der er fortsat ligdele i området. Det er tilstedeværelsen af disse, der gør det mere vigtigt end nogensinde før, at et internationalt hold får adgang til stedet, siger han.

Ukraines parlament skal i alle tilfælde godkende indsættelsen af internationale sikkerhedsstyrker og har først planer om at tage stilling til spørgsmålet på torsdag.

Det vil i så fald være 14 dage efter, at flyet styrtede ned.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip