Søvndal stopper som udenrigsminister

Udenrigsminister Villy Søvndal (SF), der for øjeblikket er på sygeorlov, trækker sig fra posten af helbredsmæssige årsager.

Dermed er der åbnet op for en større ministerrokade, efter at justitsminister Morten Bødskov (S) tirsdag blev væltet af Enhedslisten, som ikke længere har tillid til ham.

Ifølge flere medier er den nuværende skatteminister, Holger K. Nielsen (SF), storfavorit til at blive ny udenrigsminister. Holger K. Nielsen har ligesom Søvndal en fortid som formand for SF.

Hvis det bliver tilfældet kan Holger K. Nielsen skrive endnu et kapitel i sit bemærkelsesværdige comeback i dansk politik fra en tilbagetrukket plads under Søvndals formandsperiode og helt frem i forreste række under Annette Vilhelmsen som SF-formand.

Posten som skatteminister vil ifølge TV2 News gå til den nuværende transportminister, Pia Olsen Dyhr (SF), mens en endnu unavngivet SF'er rykker ind i Transportministeriet, hvis det på denne måde bliver en rokade internt mellem SF's ministre.

Det er dog også fortsat en mulighed, at de to øvrige regeringspartier, Socialdemokraterne og De Radikale, vil forsøge at sætte sig på posten som udenrigsminister.

Det står heller ikke klart, hvem der skal afløse Morten Bødskov på posten som justitsminister, når statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) torsdag præsenterer sit nye ministerhold.

Kilder tæt på regeringen har tidligere peget på forsvarsminister Nicolai Wammen (S) eller fødevareminister Karen Hækkerup (S) som favoritter til at blive ny justitsminister.

Det vil igen efterlade plads til en ny socialdemokrat på ministerholdet, og her nævnes politisk ordfører Magnus Heunicke, gruppeformand Henrik Dam Kristensen og udenrigs- og forsvarsordfører John Dyrby Paulsen som de bedste bud.

Villy Søvndal blev ramt af en blodprop i hjertet i slutningen af oktober, og kort efter blev Søvndals kone, Heidi Perto, ramt af et hjerteanfald.

Derfor meddelte Søvndal i begyndelsen af november, at han ville tage en kortere orlov for at pleje familien og vende tilbage til sit arbejde som udenrigsminister 20. december.

Men det bliver altså ikke tilfældet. Villy Søvndal stopper både som udenrigsminister og medlem af Folketinget med øjeblikkelig virkning.

Søvndals plads i Folketinget overtages formentlig af suppleanten Annika Smith.

/ritzau/

 

Dagens Gossip