Solceller bliver langt billigere at producere

Det bliver stadig billigere at producere energi på solcelleanlæg. Energistyrelsen regner med, at prisen falder godt 40 procent frem til 2030.

Med langt lavere priser vil solcellerne fylde mere i fremtidens energisystem, vurderer Energistyrelsen i en ny analyse. Indtil 2050 ventes udgiften mere end halveret, når man producerer en kilowattime (kWh) strøm på et nyt, stort solcelleanlæg.

Klima- og energiminister Rasmus Helveg Petersen (R) regner da også med billigere strøm fra solcellerne. Grøn energi koster stadig mindre. Vindkraftværket Horns Rev til søs kostede 32 procent mindre end det forrige anlæg, påpeger han.

- Prisen på solceller er faldet 30 procent de seneste par år. Alle, der vurderer markedet, regner med, at prisen falder yderligere. Der kommer lynhurtigt forbedringer i ydeevne, kvalitet og pris, siger Rasmus Helveg Petersen til Ritzau.

Regeringen satser blandt andet på vindkraftværkerne Kriegers Flak og Horns Rev til søs samt på solceller.

- Om otte år skal vi se på det næste spring blandt alle teknologierne. Det ser ud, som om sol vil have en helt anden pris, næste gang vi ser på energiforliget, siger Rasmus Helveg Petersen.

I 2013 fik hans forgænger, Martin Lidegaard (R), en kæmpenæse for at fejlinformere Folketinget om øgede udgifter til solcelleanlæg.

Partierne bag energiforliget vil installere solceller med en kapacitet på 800 megawatt (MW) indtil 2020. Der var i 2013 allerede installeret 640 af 800 MW.

Ansøgere kunne opstille anlæg, indtil Martin Lidegaard 19. marts stoppede den alt for lukrative statsstøtte. Nu er en ny, mindre lukrativ ordning for solceller lige åbnet.

Enhedslisten vil have sol til at levere mindst 20 procent af den danske strøm, og partiet ser sig bekræftet af den nye analyse.

- Elproduktionsprisen på solceller bliver nu beregnet til at ligge på niveau med havvind og kraftvarmeanlæg fyret med naturgas eller kul. Samtidig forventes der meget markante prisfald i de kommende år.

- Derfor er tiden inde til at revurdere solcellers rolle i fremtidens energisystem, siger partiets energiordfører, Per Clausen, i en kommentar.

/ritzau/

Top partnere


Modtag uforpligtende lånetilbud fra 8 banker på Samlino.dk helt gratis. Prøv i dag på Samlino.dk/laan

Dagens Gossip