Soldater afslører hemmelige operationer på Facebook

- Jeg skal nu over for at klargøre de sidste af mine stumper, da jeg skal op kl. 01 i nat og gå på patrulje sydøstligst i GZ.

Sådan skrev en konstabel på Facebook fra Helmand i Afghanistan. Det skriver metroxpress tirsdag.

Det er utilgiveligt, når soldater afslører operative hemmeligheder på Facebook, mener Flemming Vinther, formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening (HKKF).

- Jeg kan ikke forstå, at de kan finde på det. Det strider mod alt, hvad de er blevet trænet til, siger han og fortsætter.

- Det må simpelthen handle om, at der er nogen, der glemmer at koble hjernen ind, inden de skriver noget på Facebook.

Forsvarets Auditørkorps konkluderer i sin årsrapport, at konstablens statusopdatering bragte patruljens deltagere i unødig fare.

Ifølge metroxpress er det kun et blandt mange eksempler på, at udsendte soldater bryder deres tavshedspligt og afslører tophemmelige militære informationer på sociale medier.

Flemming Vinther vurderer dog, at problemet er begrænset.

- Det handler om nogle få personer, der gør noget tossedumt. Jeg oplever faktisk, at soldaterne er meget opmærksomme på, at de ikke må afsløre noget, siger han.

Ifølge formanden har fagforeningen ikke diskuteret problemet med forsvarets ledelse, ligesom det heller ikke er noget, som soldaternes tillidsfolk beretter om, når de kommer hjem fra mission.

Derfor mener han heller ikke, der er grund til at begrænse soldaternes adgang til Facebook.

- Med en smartphone er det jo ikke svært at skrive en statusopdatering, så man ville blive nødt til at forhindre soldaterne i overhovedet at kommunikere. Man skal ikke straffe alle, fordi der er en, der er et kvaj, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip