Soldater: Bevogtning vil ramme andre opgaver i forsvaret

11/04/2016 17:39

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Forsvaret kan godt hjælpe det pressede politi med at bevogte mulige terrormål. Men der sidder ikke soldater og venter på arbejde, så politikerne må finde ud af, hvad de så vil nedprioritere i forsvaret.

Sådan lyder det fra formand Jesper K. Hansen fra Centralforeningen for stampersonel. Det er den største fagforening for ansatte i Forsvaret.

- Vi vil godt kunne hjælpe. Men det, vi plejer at gøre, er at sikre områder. At stå vagt ved et civilt sted som en synagoge er en helt anden opgave, så det vil kræve uddannelse, siger han.

Der tegner sig mandag flertal på Christiansborg for at lade forsvaret hjælpe politiet med bevogtningsopgaver.

Politiet har siden sidste års angreb mod Krudttønden og synagogen i Krystalgade oparbejdet store bunker overarbejde. Men der er også meget overarbejde i forsvaret, påpeger Jesper K. Hansen.

- Vi er i samme situation som politiet i forhold til over- og merarbejde. Det er ikke sådan, at der sidder en hel masse soldater og venter på, at de skal få nogle opgaver. Forsvaret vil også skulle prioritere nogle opgaver ned for at kunne løse de nye opgaver.

Forsvarets militærpoliti vil ifølge Jesper K. Hansen hurtigt kunne overtage politiets bevogtningsopgaver, men andre faggrupper i Forsvaret vil skulle have ekstra uddannelse.

Det vil efter hans bedste bud på stående fod kunne klares på en måned eller to. Men hvis Folketinget beslutter sig for at rykke folk fra forsvaret ud til bevogtningsopgaver, må man skære ned på forsvarets egne opgaver, pointerer Jesper K. Hansen.

- Jeg kunne forestille mig, at det kunne være nogle af de opgaver, man har i forhold til suverænitetshåndhævelse i Baltikum, men det skal du spørge forsvarschefen om, siger han.

Forslaget har ifølge TV 2 opbakning fra Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De Konservative og Socialdemokraterne.

Venstre ser etiske og praktiske problemer i forslaget, men justitsminister Søren Pind (V) har ifølge retsordfører Preben Bang Henriksen (V) været inde på, at nogle bevogtningsopgaver måske kunne løses af militærpersonale eller andre faggrupper.

/ritzau/