Soldater håber på frie hænder og klart mandat i Mali

Politikerne på Christiansborg skal være knivskarpe i mælet, hvis et flertal i Folketinget vælger at efterkomme anmodningen fra FN om at sende danske soldater til en særlig kampkonvoj i Mali.

Sådan lyder det fra de to soldaterforeninger HKKF og Centralforeningen for Stampersonel, efter FN's militære chef i Mali har fortalt, at FN har anmodet Danmark om at stille med et kompagni på omkring 250 mand.

Formand Flemming Vinther i HKKF hæfter sig især ved, at politikerne skal gøre det helt klart, at danskerne må bruge magt, selvom FN's mission er fredsbevarende.

- Det er helt afgørende. Det kan ikke nytte noget, at man er ude på et FN-mandat, hvor man selv skal være slået ihjel to gange, før man må tage til genmæle, siger han.

Ifølge Flemming Vinther har der tidligere i FN-missioner været "for mange kriterier", der skulle være opfyldt, før soldaterne måtte handle, og det bør politikerne sikre soldaterne mod ved at give dem et "robust mandat".

- Uanset, at man har blå hat på (FN-styrkernes hjelmtype red.), skal soldaterne have mulighed for at gøre det, der skal til for at vende levende hjem, siger Flemming Vinther.

Formand Jesper K. Hansen i Centralforeningen for Stampersonel peger på vigtigheden af, at den politiske beslutning om at sende soldater til Mali bliver fulgt op af en klart defineret slutdato.

- Jeg vil opfordre politikerne til at erkende, at Forsvarets kapacitet i dag er begrænset.

- Vi skal nok kunne sende første og sikkert andet hold af sted, men jeg kan være bekymret for, om vi kan blive ved med at friske en sådan mission, siger Jesper K. Hansen.

Også Flemming Vinther opfordrer politikerne til at tænke på, hvornår og hvordan Danmark kommer ud af Mali, inden vi beslutter at gå ind med tropper.

- Det kunne være rart, hvis politikerne denne gang kunne sige, hvad endemålet er, så der ikke - som vi har oplevet gang på gang - er tvivl om, hvad det er, vi skal, og hvornår opgaven er slut, siger han.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har allerede varslet, at Danmark vil øge sit militære bidrag til Mali, men anmodningen fra FN om de 250 soldater har regeringen endnu ikke taget stilling til.

/ritzau/

 

Dagens Gossip