Soldater slår ned på protester i Burkina Faso efter kup

Militærjuntaen i Burkina Faso har løsladt lederen af landets midlertidige regering, præsident Michel Kafando, premierminister Isaac Zida og to andre ministre, oplyser landets statslige tv.

De fire leder blev tilbageholdt under et kup i det afrikanske land onsdag.

- For at mindske spændingerne og for at imødekomme et udbredt ønske, har det nationale råd for demokrati besluttet disse løsladelser, hed det i en erklæring.

Samtidig nedkæmpede svært bevæbnede soldater protestaktioner forskellige steder i Burkina Fasos hovedstad, Ouagadougou, hvor det afrikanske lands tidligere efterretningschef tog magten ved et militærkup tidligere på ugen.

Kuppet har afsporet en demokratiske proces, som var en inspiration for mange på det afrikanske kontinent.

Et valg skulle finde sted i Burkina Faso 11. oktober for at markere en tilbagevenden til demokrati et år efter den tidligere veteranleder Blaise Compaore blev fjernet ved en folkelig opstand.

Mindst tre mennesker er blevet dræbt i forbindelse med kuppet og over 60 er blevet såret, siger hospitalskilder, efter at elitesoldater i præsidentgarden gennemførte kuppet med begrænset vold.

Der er hovedsageligt blevet skudt advarselsskud, og stenkastende demonstranter er blevet nedkæmpet med knipler.

Kuppets leder, Gilbert Diendere, der har lovet, at der vil blive afholdt valg på et tidspunkt, synes dog ikke have megen autoritet uden for hovedstaden, hvor mange soldater blot har set passivt til, mens unge i adskillige byer og landsbyer har deltaget i protestaktioner mod kuppet.

Det var sikkerhedsstyrker med forbindelse til ekspræsident Blaise Compaore, der onsdag stormede ind i et mødelokale i præsidentpaladset og tilbageholdt præsident Michel Kafando og premierminister Isaac Zida samt to andre ministre.

Reuters skriver, at præsidentgarden gik i aktion to dage efter, at en kommission, som har arbejdet med at udvikle reformer for overgangsregeringen i Burkina Faso, foreslog at opløse præsidentgarden, som var en hjørnesten for Blaise Compaores styre.

Burkina Faso er seks gange så stort som Danmark og har over 13 millioner indbyggere.

Blaise Compaore havde været præsident i landet i 27 år.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip