Soldrevet fly er begyndt på fem måneders jordomflyvning

Skrevet af admin

09/03/2015

Dagens topnyheder

Et fly drevet udelukkende af solenergi er natten til mandag lettet fra Abu Dhabi i Forenede Arabiske Emirater.

Flyet, der bærer navnet Solar Impulse 2, vil de næste fem måneder forsøge at flyve Jorden rundt kun ved hjælp af energi fra solens stråler.

- #Si2 er i luften, skriver Solar Impulse - holdet bag projektet - klokken 04.15 dansk tid på Twitter.

Den 35.000 kilometer lange jordomflyvning er delt op i flere etaper, og den første etape går kun fra Abu Dhabi til Omans hovedstad, Muscat, hvilket er den korteste af etaperne.

Undervejs skal Solar Impulse 2 med sine to schweiziske piloter dog også ud på meget længere stræk, når Stillehavet og Atlanterhavet skal passeres.

- Vi skal muligvis flyve i fem dage og fem nætter for at gøre det, så det bliver en udfordring, siger Andre Borschber - den ene af piloterne - til BBC.

Det specialbyggede fly har et vingefang på 72 meter, hvilket er længere end på en Boeing 747-jumbojet. Til gengæld vejer det kun 2300 kilo - ikke meget mere end en stor bil.

På vingerne sidder 17.000 solceller, der genererer strøm til fire elektriske motorer samt til lithiumbatterier, der gør det muligt også at flyve om natten.

Det er første gange nogensinde, at det bliver forsøgt at flyve Jorden rundt på solenergi. Tempoet vil blive adstadigt med omkring 50-100 kilometer i timen.

Formålet med forsøget er at promovere vedvarende energiformer, og undervejs gør piloterne stop i blandt andet Indien, Kina og USA. I december vil piloterne - om alt går vel - fortælle om deres oplevelser på den internationale klimakonference COP21 i Paris.

De to piloter siger, at de vil anvende selvhypnose og yoga for at klare de lange ture med ofte ekstreme temperatursvingninger.

Det har taget 12 år at udvikle Solar Impulse 2, der er en videreudvikling af en prototype, som i 2013 fløj tværs over USA.

/ritzau/dpa