Soldrevet fly er landet efter historisk jordomrejse

Natten til tirsdag dansk tid er der blevet skrevet verdenshistorie.

De to schweizere Bertrand Piccard og André Borschberg er landet i Abu Dhabi i flyet Solar Impulse 2, der udelukkende benytter solenergi som brændsel.

Dermed er en jordomrejse på over 40.000 kilometer afsluttet. Det er første gang, at nogen har fløjet hele kloden rundt kun ved hjælp af Solens stråler.

Direkte tv-billeder fra missionens kontrolcenter i Monaco viser jubelscener, da flyet sikkert ramte landingsbanen.

Flyet indledte søndag 17. og sidste etape på sin rejse Jorden rundt, da det lettede fra Kairo i Egypten og satte kurs mod Abu Dhabi i De Forenede Arabiske Emirater.

Den afsluttende flyvning skulle også være den vanskeligste.

Ud over flyveforbudszoner på ruten var det især ventet, at vejrbetingelserne og termikken, luftstrømmenes op- og nedadgående bevægelser, ville give piloten ekstraordinære og svære udfordringer.

Efter mere end to døgn i luften kunne Bertrand Piccard, der sad i cockpittet på rejsens sidste del, dog sikkert mærke fast grund under flyet.

Flyet, der er bygget i kulfiber, et stærkt, men let materiale, og spænder 72 meter mellem vingespidserne, holdes i luften helt uden brændstof. I stedet drives det frem af over 17.000 meget tynde solceller.

Flyet har en anslået tophastighed på næsten 150 kilometer i timen. Men normalt tilbagelægger det en distance på 90 kilometer i timen i dagtimerne, mens farten på natlige flyvninger holdes nede på cirka 60 kilometer for at spare på de solopladede batterier.

De to schweiziske videnskabsfolk vil med flyvningen, der blev indledt fra Abu Dhabi ved Den Persiske Bugt 9. marts 2015, påvise, at solenergi kan være en kilde til teknologier, der er nænsomme over for klodens miljø.

/ritzau/

 

Dagens Gossip