Soldrevet fly må overvintre på Hawaii - batteri ødelagt

Det solcelledrevne fly Solar Impulse, som er på vej Jorden rundt, må overvintre på Hawaii på grund af problemer med flyets batterier.

Batterierne led skade på den lange etape fra Japan til Hawaii for knap to uger siden, meddeler det schweiziske hold, som står bag projektet ifølge BBC.

Flyet skal repareres i lufthavnen i Kalaeloa, og schweizerne håber at kunne gennemføre næste tur - fra Hawaii til den amerikanske vestkyst - til april næste år.

Solar Impulse indledte rejsen i De Forenede Arabiske Emirater i marts, og efter flere udsættelser på grund af dårligt vejr lykkedes det i starten af juli at gennemføre den lange tur halvvejs over Stillehavet.

Med over 76 timers flyvning i et stræk satte flyets schweiziske pilot, André Borschberg, rekord for længste soloflyvning.

Turen på 7200 kilometer varede 118 timer.

Undervejs skete en overophedning af flyets batterier, og det er det problem, som nu skal ordnes.

Cockpittet i flyet er kun 3,8 kvadratmeter, og stolen, som piloten sidder i, fungerer både som seng og toilet. Hvis der ikke er turbulens, er det muligt at slå autopiloten til og tage en lur, men højst i 20 minutter ad gangen.

Solar Impulse har et vingefang på 72 meter, og det er dækket af 17.248 solpaneler, der ikke er tykkere end et hårstrå.

Flyet samler solenergi om dagen, som bliver gemt i lithiumbatterier, og den opbevarede energi holder flyet på vingerne om natten, når solen er væk.

Formålet med den revolutionerende flyvetur er at skabe opmærksomhed om mulighederne i alternative energikilder og at præstere noget, der i mange år er blevet betragtet som umuligt.

/ritzau/

 

Dagens Gossip