Sosu'er gav piller gennem drop: 88-årig ville ikke sluge

To relativt uerfarne sosu-assistenter tog i juli 2013 en skæbnesvanger beslutning, da en 88-årig plejehjemsbeboer nægtede at sluge sine piller.

Det fortæller senioranklager Rikke Hyttel tirsdag formiddag i Retten i Aarhus, hvor kvinderne på henholdsvis 33 og 27 år er tiltalt for uagtsomt manddrab.

- Da Jørgen Jensen (den afdøde) ikke vil tage sin medicin, knuser man medicinen og giver ham det gennem et drop, siger specialanklageren under sin forelæggelse af sagen.

Ifølge anklageskriftet var det den 33-årige, der knuste tabletterne, opløste dem i saltvand og efterfølgende sendte væsken direkte ind i mandens blodåre i samarbejde med den yngre kollega. Kort efter var han død.

- Under politiets efterforskning stod det klart, at Jørgen Jensen havde fået medicin gennem droppet, siger anklageren.

Rikke Hyttel fortæller, at de to sosu-assistenter begge var ganske uerfarne. Den 27-årige var ansat som afløser, mens den 33-årige havde mindre end et års erfaring.

De to kvinder er tiltalt for uagtsomt manddrab, men de nægter sig begge skyldige.

Kvinderne burde dog have vidst, at deres fremgangsmåde kunne være dødelig, mener myndighederne.

- Det er Sundhedsstyrelsens opfattelse, at dette er så basalt, at enhver sundhedsperson, der håndterer medicin, skal vide det, skriver styrelsen om sagen på sin hjemmeside.

I alt fire sosu-assistenter har været sigtet i sagen, men det er altså anklagemyndighedens vurdering, at det kun var to af dem, der bidrog aktivt til at medicinere den 88-årige Jørgen Jensen, så han døde.

Ud over uagtsomt manddrab lyder tiltalen mod de to kvinder på overtrædelse af autorisationslovens paragraf 75, der handler om grovere eller gentagen forsømmelse eller skødesløshed i udøvelsen af en stilling som autoriseret sundhedsperson.

/ritzau/

 

Dagens Gossip