South Carolina fjerner sydstatsflag fra regeringsbygning

Skrevet af admin

09/07/2015

Dagens topnyheder

Efter en 13 timers lang og til tider ophedet debat har politikere i den amerikanske delstat South Carolina vedtaget en lov, der betyder, at sydstatsflaget ikke længere skal vaje over regeringsbygningen i delstaten.

Loven blev vedtaget med stemmerne 94-20 i Repræsentanternes Hus.

Loven var allerede godkendt i delstatens senat og mangler nu kun at blive underskrevet af South Carolinas guvernør, Nikki Haley, der på forhånd har meldt ud, at hun vil underskrive den.

Den endelige afstemning sker tre uger efter, at ni sorte personer blev skudt og dræbt i en kirke i Charleston i South Carolina. Debatten om flaget kom i kog, da billeder af den mistænkte drabsmand dukkede op på internettet, hvor han poserer med et sydstatsflag.

Under debatten i Repræsentanternes Hus lod det til, at lovforslaget var på vej ud i problemer, da Republikanerne lagde over 60 ændringsforslag frem for at bløde op på loven.

Det gik blandt andet på at flytte flaget til en lang række steder - heriblandt et museum.

Flere republikanere støttede dog forslaget.

- Hvis I ikke kan blive bevæget af Charlestons borgeres lidelser, er I hjerteløse, sagde republikaneren Jenny Anderson Horne, da hun rettede sin frustration mod sine egne partikammerater.

Republikaneren Chris Corley var mildest talt ikke tilfreds, da lovforslaget blev vedtaget. Han klandrede sine partikammerater for ikke at bakke ham op i at beholde flaget. I raseri foreslog han, at man kunne hejse det hvide flag, der symboliserer overgivelse.

- Måske vil det gøre alle glade, sagde Chris Corley.

Sydstatsflaget, som dateres tilbage til den amerikanske borgerkrig fra 1861 til 1865, er et symbol på slaveri og racisme for mange, mens det symboliserer den sydens arv for andre.

/ritzau/Reuters