Sovende celler kan ændre situationen i Bagdad

Både amerikanske og irakiske embedsmænd advarer om, at oprørere forbereder et angreb på Bagdad med hjælp fra sammensvorne grupper i byen i såkaldt sovende celler, som snart skal begyndte at slås og hjælpe styrker uden for storbyen.

Sunnimuslimske jihadister har erobret kontrol over store områder i nord og vest under en tre uger lang lynoffensiv, og de siger, at de bevæger sig mod hovedstaden Bagdad.

Byen har syv millioner indbyggere, der i forvejen er godt bekendt med intense gadekampe og bombeanslag i opgøret mellem shiamuslimer og sunnimuslimer.

Regeringen siger, at den er ved at slå til og omringer medlemmer af de sovende celler, mens nogle sunnimuslimske indbyggere siger, at der er tale om operationer, der først og fremmest har til formål at skabe frygt.

En højtstående irakisk sikkerhedsekspert anslår, at der 1500 medlemmer af de sovende celler i det vestlige Bagdad og yderligere 1000 i områder tæt på byen.

Han siger, at oprørernes mål er at trænge ind i den amerikansk-byggede "Grønne Zone" - en stærkt befæstet enklave med regeringsbygninger, ambassader og militære anlæg på vestbredden af Tigrisfloden - for at begynde med en propagandasejr.

En mand, der betegner sig selv som medlem af en af cellerne, siger, at han har arbejdet i Bagdad som almindelig arbejder samtidig med, at han hemmeligt har koordineret efterretningsoplysninger for sin gruppe sunnimuslimske krigere.

- Angrebet på hovedstaden kommer snart, siger manden, der kalder sig Abu Ahmed.

- Vi er parate. Det kan ske hvert øjeblik, siger han til Reuters og ser sig nervøst omkring, under et møde på et offentligt sted.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip