Spænder du hjelmen?

Forældre er meget dygtige til at sætte en cykelhjelm på hovedet af deres børn, mens de glemmer alt om selv at beskytte sig mod asfalten. 
Det oplyser Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse. 

Læs også: Cyklister støder sammen: 47-årig mand er i respirator

I en ny cykelhjelmstælling, som Rådet for Sikker Trafik og Trygfonden har gennemført i 28 danske byer, kan man se, at hele 87 procent af de 6-9-årige skolebørn bruger cykelhjelm.
Til gengæld er det kun 27 procent af voksne mellem 26-60 år, der husker at spænde hjelmen. 
Det går ikke kun ud over de voksnes sikkerhed på vejene, det kan også blive farligt for børnene, når de bliver teenagere.

- Børn lægger meget mærke til, hvad forældrene gør. Hvis forældrene ikke kører med hjelm, sender de et signal til deres børn om, at det ikke er vigtigt. Hvis man vil have sit barn til at blive ved med at køre med cykelhjelm, så er det en rigtig god ide også selv at gøre det, siger Karina Petersen, underdirektør i Rådet for Sikker Trafik.

I den aktuelle kampagne ”Nederen forældre” sætter Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden fokus på de udfordringer, det kan give, når man som forælder vil have sin teenager til at blive ved med at køre med cykelhjelm. Hvis den indsats skal lykkes, er det vigtigt, at forældrene selv tager hjelmen på. Ellers klinger det hult, når forældrene taler om vigtigheden af at køre med cykelhjelm.

Læs også: Halvdelen af unge hører musik på cykelturen

Er man uheldig og bliver indblandet i et trafikuheld eller styrter på cyklen, reducerer cykelhjelmen risikoen for skader på kranie, hoved og hjerne med ca. 50 %.
I en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik (Cyklistundersøgelse 2013), viste mange, at de godt er klar over den store risiko ved ikke at droppe hjelmen. I undersøgelsen spurgte man de cyklister, der ikke kørte med en hjelm, hvorfor de ikke anvender cykelhjelm. Af dem svarede 36 %: "Jeg vil gerne, men har ikke købt en endnu".

Derfor opfordrer Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden flere til at få gjort noget ved det og købe en cykelhjelm. Især hvis man har børn, er det et vigtigt signal at sende til børnene, at cykelhjelme både er for børn og voksne. Det gør det også nemmere at forklare børnene, at når de bliver teenagere, så skal de stadig køre med hjelm, selv om nogle af vennerne er begyndt at droppe den.

Læs også: Find et stort udvalg af cykelhjelme her

Den 1. september lancerede Rådet for Sikker Trafik og TrygFonden en ny, landsdækkende kampagne med titlen "Nederen forældre". Kampagnefilmen hylder de forældre, der selv kører med hjelm og samtidig kræver at deres børn og teenagebørn også gør det. Kampagnefilmen kan ses på www.facebook.com/nederen og www.sikkertrafik.dk samt Youtube (”Nederen forældre”).

Nøjes du med at spænde dit barns cykelhjelm ?

 

Dagens Gossip