Spanien ventes nu at få venstreorienteret regering

Spanien kan være på vej til at få en venstreorienteret regering.

Den socialistiske leder, Pedro Sanchez, siger ifølge Reuters, at han vil gøre alt, hvad han kan for at forsøge at danne en regering med landets "progressive kræfter".

Sanchez vil springe til fadet, hvis og når den fungerende premierminister, Mariano Rajoy, ikke opnår opbakning i parlamentet, hvor socialisterne vil stemme imod ham.

Dette udelukker en såkaldt stor koalition, som i Tyskland, hvor konservative og socialdemokrater er sammen i regering.

Lederen af det spanske parti Podemos, Pablo Iglesias, som er imod spareprogrammer og nedskæringer, sagde tidligere fredag, at hans parti er indstillet på at danne en regering med socialisterne.

Udmeldingerne betyder, at en venstreorienteret regering i Madrid nu er mere sandsynlig efter valget i sidste måned førte til en uklar situation i parlamentet, hvor ingen af de store blokke har flertal.

Efter ugers dødvande i forhandlingerne mellem de forskellige partier ser iagttagere nu muligheder for en socialistisk ledet regering, men det vil kræve, at den støttes af regionale grupper i Baskerlandet og Catalonien, hvilket vil være svært.

Rajoy kan næppe vente at vinde en tillidsafstemning i parlamentet, hvor de fleste partier har vendt sig mod ham.

Rajoys konservative parti vandt flest pladser i parlamentet, 119, men er langt fra et flertal blandt de i alt 350 pladser.

Socialisterne fik næstflest stemmer og opnåede 89 pladser i parlamentet, mens det nye centrum-højre parti Ciudadanos fik 40 pladser.

Podemos er en venstreorienteret bevægelse, som er inspireret af Syriza i Grækenland, og som bekæmper nedskæringer.

Den er dannet af den knap 40-årige universitetsprofessor Pablo Iglesias, som blandt andet er kendt for sin hestehale.

Protesterne mod nedskæringer, korruption og ulighed har vundet gehør hos mange krisetrætte spaniere, der i flere år har kæmpet med høj arbejdsløshed.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip