Spaniens ekskonge slipper for faderskabssag

Skrevet af admin

11/03/2015

Dagens topnyheder

Spaniens højesteret har besluttet at afvise en faderskabssag mod den tidligere kong Juan Carlos. Sagen var anlagt af en 48-årig belgisk kvinde, der hævdede, at hun var hans datter.

Med afvisningen har højesteret foreløbig sparet det spanske kongehus for en pinlig sag.

Det er Ingrid Sartiau, en belgisk husmor, som insisterede på, at Juan Carlos gjorde hendes mor gravid i midten af 1960'erne.

Det skulle være sket, da hendes mor i 1965 mødte den daværende prins i Marbella på Costa del Sol.

Domstolen gik i januar med til at undersøge Sartiaus påstand. Det var efter Juan Carlos abdicerede sidste sommer og overlod tronen til sin søn, Felipe IV.

Ekskongens advokater har imidlertid plæderet for, at sagen droppes, og det var højesteret enig i.

Sartiau havde anmodet om, at Juan Carlos skulle underkaste sig en dna-test, men det besluttede domstolen også at afvise.

Syv ud af højesterettens 10 dommer var enige i at droppe sagen, men der blev ikke givet nogen juridisk begrundelse for afslaget.

Juan Carlos blev Spaniens konge i 1975 efter diktatoren Francisco Francos død, og han var regent i 39 år.

Han giftede sig i 1962 med dronning Sofia, og de har sammen to døtre og den nuværende kong Felipe.

Det er den anden faderskabssag mod Juan Carlos. Højesteret har tidligere afvist en 59-årig tjeners påstand om at være ekskongens søn.

For to år siden lod begge sagsøgerne sig underkaste en test i Belgien, som ifølge nyhedsbureauet dpa viste, at der var 91 procent sandsynlighed for, at de deler en forælder.

Den eneste chance Sartiau har tilbage for at få prøvet sagen er, hvis Spaniens forfatningsdomstol beslutter at tage sagen op.

/ritzau/AFP