Spaniens Juan Carlos har abdiceret

18/06/2014 20:37

admin

Nyheder

Mest læste i dag

Efter en regeringstid på 39 år abdicerede kong Juan Carlos formelt onsdag, da han underskrev en ny lov, der er udarbejdet for at bane veje for, at hans søn, Felipe, torsdag kan overtage tronen.

Underskrivelsen skete ved en kort, højtidelig ceremoni sent på eftermiddagen i Madrid's gamle Royale Palads, hvor 150 gæster var til stede.

Det spanske senat vedtog tirsdag med overvældende flertal loven, som baner vejen for, at Felipe overtager tronen. Senatet, der er parlamentets overhus, stemte med 233 stemmer for og kun fem imod for en særlov. 20 medlemmer af Senatet undlod at stemme.

Den spanske lovgivning har hidtil ikke været skruet sammen til at håndtere, at kongen abdicerer. Alligevel valgte det 76-årige statsoverhoved i begyndelsen af juni overraskende at annoncere, at han forlader den spanske trone.

Kongen har været upopulær, siden han til befolkningens store forargelse tog på en overdådig elefantjagt i Botswana i 2012, mens Spanien i stærk recession og på konkursens rand kæmpede med en brutal arbejdsløshed.

Der bliver heller ikke nogen stor fest for den nye kong Felipe. Kongehuset oplyser, at der hverken vil være udenlandske statsoverhoveder eller kongehuse repræsenteret ved kroningen torsdag.

/ritzau/Reuters