Spaniens konge beder konservativ leder danne regering

Spaniens kong Felipe har bedt landets fungerende premierminister, Mariano Rajoy, som leder det konservative Partido Popular (PP), om at danne en ny regering.

Rajoy siger, at han har påtaget sig opgaven, som bliver overordentlig vanskelig, da Spanien i syv måneder har været inde i en dyb regeringskrise.

- Jeg vil arbejde for at vinde den støtte, som er nødvendig, siger Rajoy.

De fleste af de øvrige partier i parlamentet har allerede udelukket, at de vil støtte ham og mange forudser, at det kan tage lang tid at få brudt det politiske dødvande.

Spanien har været fastlåst i en politisk krise siden sidste år. Parlamentsvalget i december endte i en så kompliceret parlamentarisk situation, at partierne ikke har kunnet blive enige om at danne en koalitionsregering. Det endte med et nyt valg i juni.

Her vandt det konservative regeringsparti med Rajoy i spidsen 137 mandater. Dermed blev Rajoys parti det største - dog uden at få absolut flertal.

Rajoy sagde efter valget i december nej til at lede regeringsforhandlinger på grund af den manglende opbakning, hvorefter kongen nominerede den socialistiske leder, Pedro Sanchez, til at danne en regering.

Men denne kunne heller ikke bryde dødvandet, da han ikke kunne sikre sig støtte fra det yderliggående venstrefløjsparti Podemos, som blev det tredjestørste parti ved valget.

Derefter blev der udskrevet et nyvalg. Rajoy skal nu forsøge at finde frem til en koalition eller en mindretalsregering, som kan vinde en tillidsafstemning i parlamentet - muligvis blot ved at mange medlemmer undlader at stemme.

Sanchez har sagt, at socialisterne vil blokere for den nye regering, og det samme har Podemos og det liberale parti Ciudadanos.

Ciudadanos partileder, Albert Rivera, har dog sagt, at hans parti måske vil undlade at stemme imod en ny konservativ regering, selv om han insisterer på, at Rajoy ikke må stå i spidsen for den.

- Alle gentager det samme ord: nej, nej, nej og nej, sagde Rivera til journalister torsdag.

Indirekte støtte fra Ciudadanos er dog ikke nok til at bane vej for en regering, og ingen udelukker, at der kan blive udskrevet endnu et nyvalg.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip