Spansk premierminister vinder valget - men taber flertallet

Det konservative regeringsparti Partido Popular vinder parlamentsvalget i Spanien, men det absolutte flertal er fortid, da partiet er gået kraftigt tilbage.

Dermed ser partiet ud til at være afhængig af en politisk alliance for at kunne regere, hvis ikke det skal være en mindretalsregering.

Med 75 procent af stemmerne talt op ser regeringspartiet med premierminister Mariano Rajoy i front ud til at tage 124 pladser i parlamentet ud af de 176 sæder, der er nødvendige for et absolut flertal.

Oppositionspartiet Socialisterne bliver nummer to ved søndagens valg, mens det stærkt venstreorienterede Podemos bliver nummer tre.

Derefter følger midterpartiet Ciudadanos, der er et regionalt parti fra Catalonien, med 36 pladser.

Socialisterne ser ud til at få 94 sæder ud af de i alt 350 parlamentspladser, mens Podemos - inspireret af det græske regeringsparti Syriza - får 68 pladser.

Siden 1982 er landet blevet regeret på skift af de to store partier - Partido Popular og Socialisterne.

Kort før vælgerne skulle stemme, havde omkring en tredjedel ifølge meningsmålinger endnu ikke besluttet, hvor de ville sætte deres kryds.

Reuters skriver, at mange vælgere har stemt i protest mod et politisk system, som mange anser for at være sovset ind i korruption og ude af stand til at løse de fortsatte økonomiske problemer, der gør livet svært for mange af landets 36,5 millioner vælgere.

Den spanske forfatning sætter ingen tidsfrist for, hvornår der skal være dannet en ny regering efter et valg.

Ciudadanos-lederen, Albert Rivera, har sagt, at han hverken kan støtte Rajoy eller socialisternes leder, Pedro Sanchez, som regeringschef.

Dermed er alt fortsat oppe i luften i Spanien, og det kan derfor komme til at trække ud i flere uger, lød vurderinger fra spanske kommentatorer, før det endelige resultat var kendt.

Og det kan ikke udelukkes, at det ender med, at der skal udskrives endnu et parlamentsvalg, lød vurderingen.

Arbejdsløsheden er i Spanien over 21 procent - den højeste i EU efter Grækenland.

/ritzau/Reuters

 

Dagens Gossip